wall street caidas portada

Guanys modestos a Wall Street després del fort repunt de les últimes jornades, que no obstant això no és suficient per evitar que el Dow Jones vagi camí de tancar el pitjor primer trimestre de la seva història. Malgrat rebotar un 15% en les últimes cinc sessions, el Dow Jones acumula una caiguda superior al 20% des del seu màxim històric de mitjan febrer.

  • 42.606,59
  • -

A més, durant el mes de març acumula una caiguda del 12%, el seu pitjor mes des d'octubre de 2008. Durant el trimestre, acumula una caiguda del 21,8%, el seu trimestre més baixista des de 1987 i el pitjor primer trimestre de la seva història.

El mercat ha trobat una moderada estabilitat a l'espera d'una altra ronda d'estímuls econòmics als EUA. Així ho va avançar la mateixa Nancy Pelosi aquest mateix dilluns.

No tot són bones notícies, i Goldman Sachs ha aprofitat l'impacte del virus per rebaixar les seves perspectives de creixement per al segon trimestre als EUA. Ara, el banc d'inversió preveu un atur de fins al 15% i un creixement del -34% en aquest període. L'entitat no preveu un vigorós rebot de l'economia fins al tercer trimestre. En total, es destruirien uns 47 milions de llocs de feina per l'aturada de l'economia a causa del brot. Aquesta projecció és fins i tot pitjor que la de James Bullard, president de la Fed de St. Louis, que la setmana passada va anticipar un atur de fins al 30%.

La pròpia Fed anticipa que, en el pitjor dels casos, l'atur als EUA es dispararà fins al 32% i els milions d'aturats tripliquin la xifra registrada en el pic de la Gran Recessió.

JPMORGAN NO ES REFIEN D'AQUEST REBOT

Els analistes de JPMorgan no es refien del rebot que han protagonitzat les borses mundials des dels mínims anuals marcats fa poques sessions. "Donada la velocitat de la caiguda, s'ha produït un ral·li d'alleujament, però és probable que acabi esvaint-se", argumenten aquests experts, que consideren "tàctic" el rebot actual.

Perquè la recuperació es mantingui, caldria que no arrelés l'espiral negativa entre l'afebliment del mercat laboral, la demanda final deprimida i la caiguda dels ingressos. Encara que "és poc probable que vegem molta claredat sobre aquest tema abans de l'estiu", reconeixen.

Finalment, expliquen que les últimes dues recessions, els guanys empresarials es van reduir en un 40% i un 20%, respectivament, respecte al 3% actual. Per això, consideren que les borses encara no han descomptat totes les males notícies que encara han d'arribar.

A d'altres mercats, el petroli West Texas rebota un 5% fins a 21,07 dòlars, després de marcar mínims de 18 anys. L'or negre celebra l'imminent cimera entre Trump i Putin per intentar estabilitzar els preus energètics.

A més, l'euro es devalua un 0,7% i es canvia a 1,0962 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 0,69%. Per part seva, l'índex VIX de volatilitat cau un 1%, fins a 56 punts.

I per anàlisi tècnica, el Dow Jones ha rebotat des de la zona de suport que suposa el 50% del nivell d'ajust/reculada de tota la pujada acumulada des dels mínims de l'última gran crisi, al març de 2009. "Com a zona de resistència més important tenim l'últim gran buit baixista, els 23.185 punts", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

A l'altre costat de l'Atlàntic, l'Ibex redueix el seu particular rebot pressionat per les caigudes de BBVA. A l'Àsia, els parquets han tancat mixtos amb l'activitat manufacturera xinesa rebotant al març.

Noticias relacionadas

contador