- En castellano:Wall Street empieza a recuperar la normalidad tras tres jornadas consecutivas bajistas
Wall Street es desperta en verd després de tres jornades de pèrdues destacades. La renda variable nord-americana va caure amb força aquest dimecres (va registrar la seva sessió més baixista des de gener en cedir més del 2%) després d'una dada d'inflació molt més alta del que s'esperava a l'abril, cosa que va reforçar el temor al mercat d'una espiral inflacionista que obligui la Fed a retirar els seus estímuls monetaris abans del previst.
- 21.229,93
- 2,28%
NOTÍCIA RELACIONADA
llegir més
L'IPC dels EUA es dispara fins al 4,2% a l'abril, en la seva major pujada des de 2008
L'anunci que el principal oleoducte dels EUA reprendrà progressivament el subministrament després de patir un atac de pirates informàtics ha calmat una mica els nervis dels operadors en el curt termini. Tot i que la situació segueix sent de calma tensa.
L'Índex de Preus a l'Consum (IPC) es va disparar fins al 4,2% interanual a l'abril, en la seva major pujada mensual des de setembre de 2008. Els analistes esperaven una pujada destacada (encara que menor) fins al 3,6%, cosa que va provocar el repunt del bo nord-americà a 10 anys fins a l'1,68% i una onada de vendes al mercat.
A més, l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, es va disparar fins al 3%, molt per sobre del 2,3% pronosticat, en la seva major pujada mensual des de 1982. Aquestes dades van provocar que la recollida de beneficis des de màxims històrics que va començar dilluns s'hagi convertit ja en una correcció propera al 5% de mitjana durant els tres últims dies per a la renda variable nord-americana.
Així les coses, ja hi ha analistes que anticipen una retirada d'estímuls per part de la Fed abans del que s'esperava. Berenberg afirma que "la Fed ja està darrere de la corba i les seves declaracions públiques que la inflació és temporal i el seu desdeny pels riscos d'una inflació més alta semblen inconsistents amb la realitat econòmica. Esperem que les dades dels propers mesos obliguin la Fed a canviar de to i, al final de l'estiu, el banc central indiqui que començarà a reduir les seves compres d'actius".
Bona prova dels nervis al mercat va ser el comportament de l'índex VIX de volatilitat, que es va disparar més del 25%, fins a nivells de 27 punts. Aquest indicador es mou de manera inversa a les borses i està considerat com l''índex de la por' als mercats.
Per anàlisi tècnica, les primeres zones de suport per als índexs nord-americans apareixen als 33.230 punts de Dow Jones, als 3.980 sencers de l'S&P 500 i els punts 12.300-12.600 de Nasdaq. Mentre aquestes zones de preu no siguin perforades a la baixa, la correcció és un moviment normal després de les fortes pujades acumulades per Wall Street des que va començar l'any.
A l'agenda econòmica, aquest dijous s'han publicat les dades d'atur setmanal; i el divendres atents a les vendes al detall d'abril i la confiança al consumidor de la Universitat de Michigan preliminar de maig.
El país nord-americà ha registrat durant l'última setmana 473.000 sol·licituds d'atur, un nou mínim de la pandèmia i millorant les estimacions de mercat, que parlaven de 490.000 reclams.
El petroli West Texas baixa un 2,5%, fins als 64,44 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,02% i es canvia a 1,2067 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,7% i l'unça d'or baixa un 0,4%, fins als 1.815 dòlars.
Finalment, el bitcoin es desploma un 10%, fins als 49.200 dòlars, després que Elon Musk hagi dit que Tesla ja no acceptarà bitcoins per comprar els seus automòbils elèctrics. La companyia no vendrà cap bitcoin i té la intenció d'utilitzar-lo per a les transaccions "tan aviat com la mineria transiti a una energia més sostenible".