Wall Street obre en vermell a l'última sessió d'una setmana molt baixista per a la renda variable nord-americana, que aquest dijous va tancar amb descensos destacats, després d'un violent gir del mercat al tram final de la jornada.
- 20.394,13
- -2,40%
L'índex tecnològic Nasdaq ha acumulat una caiguda superior al 10% des del màxim històric registrat al mes de novembre. A més, el 'cor' del selectiu, format per l'índex de semiconductors de Filadèlfia (SOX), ha registrat un descens del 14% després de desplomar-se un 10% durant les últimes tres sessions.
"La rapidesa de la correcció situa el SOX a les portes dels primers suports importants. D'una banda tenim la zona dels 3.485 punts: els màxims d'agost i de setembre. Els anteriors màxims històrics del passat estiu que ara podrien actuar com a suport.
I una mica més avall tenim la mitjana mòbil simple de 200 sessions (o MM200) des de la qual va rebotar, amb màxima precisió, al mes d'octubre passat i que passa en aquest moment pels 3.417 punts”, assenyala José María Rodríguez, analista de Borsamania.
NETFLIX ES DESPLOMA
Un altre factor negatiu que pesa sobre el mercat aquest divendres és la caiguda de Netflix, un dels valors més alcistes dels últims anys i que està rebent un duríssim correctiu en anticipar febles previsions per al creixement del seu nombre de subscriptors.
"En un entorn de competència creixent i amb una base de clients de 222 milions de subscriptors, serà difícil per a la companyia mantenir un camí de creixement similar al que ha aconseguït fins ara", expliquen els experts de Bankinter.
A més, Intel ha anunciat aquest divendres una inversió inicial de més de 20.000 milions de dòlars en la construcció de dues noves fàbriques de xips d'avantguarda a Ohio. Segons un comunicat de l'empresa, la inversió ajudarà a “impulsar la producció per satisfer la demanda creixent de semiconductors avançats, impulsant una nova generació de productes innovadors d'Intel i atenent les necessitats dels clients com a part de l'estratègia IDM 2.0 de la companyia”.
REUNIÓ EUA-RÚSIA SOBRE UCRANIA
A nivell geopolític, un altre factor d'incertesa continua sent el xoc entre els EUA, Rússia i l'OTAN per Ucraïna. Moscou manté desplegats 150.000 efectius a la frontera ucraïnesa i tot apunta que en qualsevol moment pot passar algun incident que desestabilitzi la situació.
Tot i que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre rus d'Exteriors, Sergey Lavrov, han intentat acostar postures aquest divendres en una reunió a Ginebra, finalment, la reunió s'ha acabat sense acord.
DESPLOME DEL BITCOIN
En altres mercats, destaca la caiguda del bitcoin fins a mínims de cinc mesos en plena onada de vendes en les 'criptos'. La moneda digital es deixa més del 6%, fins als 38.707 dòlars. Cal destacar que la Reserva Federal (Fed) ha donat el tret de sortida al dòlar digital amb la publicació del llibre blanc.
Per part seva, el petroli West Texas baixa un 0,72%, fins als 84,93 dòlars, després del ral·li de les últimes sessions. A més, l'euro s'aprecia un 0,36% i es canvia a 1,1351 dòlars, mentre que l'unça d'or suma un 0,01%, fins als 1.843 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys continua relaxant-se fins a l'1,759%.