dl nyse new york stock exchange wall st street city finance dow jones nasdaq sp finance dollar dollars us usa united states of america 2
Sharecast photo / Josh White

Wall Street segueix venent amb el focus en les declaracions de Jerome Powell i la rendibilitat dels bons, després del rebot del Nasdaq durant la sessió de dilluns. L'índex va arribar a caure a prop del 2% i va registrar breument una baixada del 10% des de màxims històrics (tècnicament va entrar en territori de correcció).

  • 20.394,13
  • -2,40%

Tot i això, el selectiu tecnològic va aconseguir tancar lleugerament en positiu. Després de rebotar des dels 14.500 punts, va tancar la jornada a prop dels 15.000 punts (el seu màxim històric es troba als 16.212 punts). Els inversors han penalitzat sobretot les accions tecnològiques que cotitzen múltiples elevats, però els marges actuals de beneficis de les quals són baixos.

"El temor que l'alta inflació 'forci' els bancs centrals a ser més 'agressius' a l'hora de retirar els seus estímuls monetaris explicaria el fort càstig que estan rebent els preus dels bons i el consegüent increment de les rendibilitats", afirmen els analistes de Link Securities.

És per tot això que el Nasdaq Composite, índex en què els valors de 'creixement' mantenen un pes molt elevat, ha estat el més castigat. "A prop del 40% dels valors que componen el Nasdaq Composite han perdut el 50% del seu valor amb relació als màxims de les últimes 52 setmanes", afegeixen aquests experts.

"Aquesta dada és clau per entendre l'impacte que ja ha tingut el repunt dels tipus d'interès a llarg termini en els valors esmentats", conclouen des de Link Securities. Per part seva, Michael Hewson, analista de CMC Markets, comenta que la rendibilitat del bo a 10 anys nord-americà no va poder superar l'1,8%, cosa que "va mitigar en part la debilitat de Wall Street".

POWELL I L'ALTA INFLACIÓ

En aquest sentit, Jerome Powell, el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), ha mostrat el compromís públic per contenir l'elevada inflació que amenaça l'economia nord-americana.

"Estem fermament compromesos amb l'assoliment dels nostres objectius estatutaris de màxima ocupació i estabilitat de preus. Farem servir les nostres eines per recolzar l'economia i un mercat laboral fort i per evitar que arreli una inflació més gran", ha comentat Powell durant el seu discurs davant el Comitè Bancari del Senat, que ha d'aprovar la reelecció per a un segon mandat al capdavant de la Fed.

QUATRE PUJADES DE TIPUS I REDUCCIÓ DEL BALANÇ

Els analistes de Goldman Sachs esperen que la Fed pugi els tipus d'interès quatre vegades durant el 2022 per contenir l'elevada inflació als EUA. I els futurs sobre els fons federals atorguen una probabilitat del 70% que la primera pujada de tipus es produeixi al març, just quan s'acabi el programa de compra de bons iniciat per la Fed per mitigar l'impacte negatiu de la pandèmia.

A més, aquests experts anticipen que el banc central començarà a reduir el balanç, que ha crescut fins als 8,8 bilions de dòlars, al juliol, amb l'objectiu que la seva política monetària sigui més neutral per a l'economia.

Per la seva banda, el conseller delegat i president de JP Morgan, Jamie Dimon, ha comentat que fins i tot espera més de quatre pujades de tipus el 2022. "Personalment, em sorprendria si fossin només quatre augments de tipus el 2022", va comentar aquest dilluns durant una conferència organitzada pel banc.

DADES D'INFLACIÓ I RESULTATS EMPRESARIALS

Pel que fa a les referències més destacades de la setmana, la principal serà la dada d'inflació als Estats Units, que es coneixerà aquest dimecres.

El consens anticipa una taxa d'inflació general al 7% i una taxa subjacent del 5,4%, nivells molt elevats que suposaran una pressió addicional per a la Fed.

A nivell empresarial, el més destacat serà l'inici de la temporada de resultats als EUA, amb els comptes dels grans bancs previstos per divendres (JP Morgan Chase, Wells Fargo i Citi).

Sobre l'evolució de la pandèmia, l'expansió de la variant òmicron segueix imparable als Estats Units, que ha registrat un nou rècord d'1,35 milions de contagis diaris de Covid-19.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,7%, fins als 79,57 dòlars, mentre que l'euro s'aprecia un 0,02% i canvia a 1,1326 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,27%, fins als 1.803 dòlars; i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,769%.

Noticias relacionadas

contador