ep imagen de recurso de trabajadores de laboratorio en busca de una vacuna contra el coronavirus
Peter Steffen/dpa - Archivo

Wall Street segueix marcant nous màxims malgrat el descontrol de la Covid als EUA, la crisi política a Washington i les males dades d'ocupació. Els inversors segueixen descomptant la futura recuperació i no la crítica situació actual. Durant l'última jornada, el vírus s'ha registrat un rècord diari de 4.085 morts i les previsions anticipen que les xifres empitjoraran durant el gener.

  • 19.839,83
  • 2,56%

I malgrat que no es descarta un nou confinament a nivell nacional, el mercat segueix comprant, perquè descompta que els demòcrates aprovaran un nou pla d'estímul a curt termini, després d'obtenir el control del Senat aquesta setmana, en guanyar els dos seients que es disputaven a Geòrgia.

Bona prova d'això és que el Dow Jones va superar per primera vegada en la història els 31.000 punts i que el Nasdaq va fer el mateix amb els 13.000 punts.

"La implicació més significativa és que un estímul fiscal addicional als 900.000 milions de dòlars aprovats al desembre sigui desbloquejat, amb una primera partida d'alleujament contra la Covid al començament d'aquest 2021", afirmen des de Fidelity sobre el control demòcrata del Senat.

Aquests experts esperen un nou estímul addicional a curt termini de "600.000 milions de dòlars com a mínim", xifra que "podria portar el PIB dels Estats Units a una taxa de creixement del 7% el 2021, molt per sobre del consens actual del 3,9%, la qual cosa donaria suport les forces inflacionistes en l'economia".

El nou revés per a l'economia nord-americana s'ha deixat veure aquest divendres a les últimes dades d'ocupació. Segons les últimes dades publicades pel Departament de Treball, els Estats Units ha perdut ocupació per primera vegada des de l'abril. Al mes de desembre el país ha perdut 498.000 llocs de treball i ha trencat la ratxa a l'alça que experimentava des de fa 7 mesos.

Un cop més l'hostaleria és el sector més castigat, els bars i restaurants han perdut 372.000 llocs de treball. En general, ha perdut 3,9 milions de llocs de treball des de gener, una caiguda del 23,2% segons dades extretes de l'informe de l'Oficina d'Estadístiques Laborals.

Sobre la crisi política, després de l'històric assalt al Capitoli per part dels seguidors de Trump, l'encara president s'ha vist obligat a recular públicament.

Després d'encoratjar la revolta, ara ha condemnat els fets i ha assegurat en un vídeo que realitzarà una transició pacífica a Biden, pressionat pels demòcrates, que han demanat aplicar la 25a esmena per destituir-lo.

A l'agenda econòmica, la principal referència serà l'informe d'ocupació de desembre als EUA. Els analistes anticipen una lleugera pujada de la taxa d'atur fins al 6,8% i la creació de 71.000 llocs de treball.

Les borses asiàtiques han tancat amb guanys, sobretot l'índex Kospi de Corea de Sud, en confirmar Hyundai Motor que negocia amb Apple per fabricar un cotxe elèctric autònom.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,8%, fins als 51,26 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,2% i es canvia a 1,2246 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 1,08%.

Noticias relacionadas

contador