photo du president de la reserve federale fed jerome powell 20231025124533

Wall Street comença la sessió amb lleugeres pujades després de les compres moderades de dimarts i el tancament clarament negatiu de l'octubre, un període durant el qual els principals índexs borsaris nord-americans es van deixar entre un 1% i un 2,5%, sent-ne el tecnològic Nasdaq el més baixista amb una caiguda del 2,7%.

  • 42.840,26
  • -

"Durant els últims mesos els mercats s'han enfrontat el que sol qualificar-se com a "un mur de preocupacions". En aquest sentit, cal assenyalar que, ni la positiva temporada de publicació de resultats trimestrals de Wall Street i la una mica més mediocre de les diferents places borsàries europees, han servit per modificar el negatiu sentiment d'uns inversors que no creiem que apostaran clarament per la renda variable, almenys fins que no comencin a intuir que els bancs centrals estan pensant a començar a abaixar les taxes oficials, cosa que començaria a relaxar els rendiments dels bons, i que no sembla que passi de moment", explica Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.

Segons aquest expert, això no vol dir que no es pugui produir un rebot a curt termini, ja que l'"elevat" nivell de sobrevenda que presenten molts valors i els índexs en general podria facilitar aquest moviment. Tot i això, avui els mercats tenen una prova de foc per saber quin rumb prendre durant les pròximes setmanes.

TOTS ELS ULLS POSATS SOBRE LA FED

I és que aquest dimecres arriba al final la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), el penúltim conclave de l'any. Tot i que sembla que podria ser una jornada d'escassa activitat en celebrar-se el Dia de Tots Sants en nombroses geografies, els ulls de tots els inversors del món estan posats en la propera decisió de política monetària que prendrà el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), així com les declaracions posteriors del president Jerome Powell.

Els experts donen per fet que la Fed tornarà a fer una pausa en aquesta ocasió, com reflecteixen les dades de l'eina FedWatch de CME, però la patata calenta és saber si la Fed ha deixat de pujar els tipus d'interès o només s'està prenent un respir.

Fernández-Figares destaca que el procés desinflacionista "ha seguit el seu curs", un factor "molt rellevant" perquè "el fort repunt dels tipus d'interès a llarg termini està restringint les condicions financeres" de la primera economia del món, "fent una part important del treball a la Fed". "El mercat sembla estar convençut que ja no hi haurà més alces de tipus, donant-li una probabilitat inferior al 30% que la Fed els torni a augmentar a la reunió del FOMC del desembre. No obstant, estem convençuts que ni el comunicat que publica el FOMC al final de la seva reunió ni el seu president, Jerome Powell, a la roda de premsa posterior, donaran pistes sobre aquest tema", apunta.

"És més, creiem que l'objectiu de la Fed en aquesta reunió és la de "comunicar" als mercats que encara és factible que es produeixin noves alces de tipus oficials. Aquesta "amenaça", si es dona, tindrà com a principal objectiu evitar la relaxació dels rendiments dels bons a llarg termini, factor que, com hem assenyalat, està sent molt benvingut pels membres del FOMC”, afegeix l'expert de Link Securities.

Aquesta tesi també és defensada per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, que apunta que Powell no anunciarà la fi de l'enduriment monetari després de "veure unes dades de creixement explosius, que van mostrar que el PIB dels EUA va créixer gairebé un 5%" al tercer trimestre (això és més que la Xina!), i la inflació va pujar perquè els nord-americans van continuar gastant".

"No en tinc cap dubte. I si la gent seguia gastant els seus estalvis era perquè no se sentia necessàriament amenaçada de perdre la feina, o de romandre molt de temps sense feina. Així que sí, la fortalesa del mercat laboral li està jugant una mala passada a la Fed, i és clar que no està prou relaxada. El més probable és que no sentirem res tranquil·litzador. El millor que ens dirà és que "els rendiments més alts ens ajuden a fer la feina"", sentencia Ozkardeskaya.

Del seu costat, Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, creu que tots els senyals apunten cap a una pausa 'hawkish' de la Fed. És a dir, que no hi haurà pujada de tipus, però el to que farà servir Powell no només suggerirà que els tipus es mantindran més alts durant més temps, sinó també que la Fed es guarda una pujada més a la cartera per si cal.

"Cada vegada és menys clar si això és necessari atesa la constant (encara que poc espectacular) desinflació, que està empenyent la política monetària cap a un territori més restrictiu. Ara no hi ha urgència per ser més restrictius. El recent repunt dels rendiments dels bons del Tresor també pot haver contribuït a endurir una mica les condicions financeres, mentre que les dades no han estat tan bones com per justificar una nova pujada imprevista aquest mes. La Reserva Federal reiterarà que "procedirà amb cautela" durant els propers passos", opina Wilson.

En aquest sentit, nombrosos experts apunten que la dada clau per aclarir l'interrogant de si la Fed ha acabat de pujar els tipus es coneixerà aquest divendres quan es publiqui l'informe d'ocupació d'octubre als Estats Units. De moment, l'última enquesta de la consultora privada ADP, les dades de la qual s'estan allunyant força dels oficials durant els últims mesos, destaca que la primera economia del món va crear uns 113.000 llocs de treball al desè mes de l'any, una mica menys del que esperava el consens.

ALTRES MERCATS

L'euro perd terreny respecte al dòlar (-0,28%, 1,0548 dòlars). Alhora, el petroli suma més d'un 2%. El barril de Brent s'intercanvia per 87 dòlars i el cru WTI per 83 dòlars.

L'unça d'or ronda els 2.000 dòlars (+0,05%, 1.995 dòlars). El bitcoin (BTC) puja per sobre dels 34.600 dòlars. El rendiment del bo nord-americà a 10 anys es modera fins al 4,86%.

Noticias relacionadas

contador