Wall Street rebota després de la jornada més baixa des de maig, amb pèrdues properes al 2% a la sessió i del 5% des de màxims per als índexs novaiorquesos. Evergrande i el seu deute de 300.000 milions de dòlars segueix sent un dels principals focus de preocupació dels inversors de tot el món.
- 44.296,51
- -
La majoria d'analistes considera que aquest assumpte no tindrà un impacte important per al sistema financer global, però les comparacions amb la caiguda de Lehman Brothers van ser suficients perquè els operadors decidissin vendre de manera agressiva. Amb les caigudes d'ahir, l'S&P 500 va marcar un mínim de dos mesos i va arribar a baixar fins a la seva mitjana de 100 dies, cosa que no passava des de novembre de 2020.
El principal índex mundial va marcar un mínim intradia als 4.305 punts, xifra que suposa una caiguda del 5,3% des del seu màxim històric dels 4.545 punts, registrat el passat 2 de setembre. Així, el setembre segueix fent honor a la seva mala fama per les inversions, ja que de mitjana és el mes en què es registren les rendibilitats més negatives.
Mentrestant, el Nasdaq 100, amb retrocessos de més de el 2%, una correcció esperada dins d'un "immens oceà alcista de fons", tal com diu José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Cada vegada que Wall Street corregeix per sobre del 2%, encara que només sigui intradia, salten les alarmes. El petit inversor té molt poca memòria i ja no es recorda que les borses també corregeixen.", assenyala.
"Estem sense parar de pujar gairebé des de març de l'any passat, en els pitjors moments de la pandèmia. De tant en tant el mercat s'atura, corregeix una mica i després segueix marcant màxims anuals i en molts casos, a més, històrics (DAX i Wall Street). Però es pot dir que amb prou feines hem tingut correccions més o menys importants.", sentencia Rodríguez.
L'índex tecnològic va deixar una important resistència al buit baixista dels 15.333 punts. "D'aquí a la impecable tendència alcista de fons o primària tenim el primer suport a la zona dels aprox. 14.570 punts i per sota la base (suport) de l'impecable canal alcista pel qual s'està desplaçant el preu des de juliol de 2020.", afegeix.
Així les coses, toca controlar les zones de suport per saber si la correcció actual va més enllà, o si per contra es deté a prop dels nivells actuals. De moment, les caigudes a les borses encaixen dins d'una correcció tècnica normal per drenar els importants guanys anuals acumulats fins a la data, que en el cas de l'S&P 500 havien arribat al 20%. L'índex no havia caigut un 5% des d'octubre de l'any passat.
REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL
Sense perdre de vista tot el que succeeixi amb Evergrande, que ha seguit caient en borsa després que S&P Global Ratings confirmés que està a la vora de la fallida, l'interès de mercat es dirigirà durant els pròxims dies cap a la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), que comença avui la seva reunió de dos dies i les conclusions de la qual es publicaran demà a la tarda.
El banc central ha de comunicar la seva visió sobre l'economia en un moment en què conflueixen diferents dinàmiques perilloses per al mercat.
D'una banda, la inflació als EUA segueix elevada, tot i la desacceleració mostrada per les dades d'agost. De l'altra, els riscos a la baixa per al creixement global estan augmentant, segons mostren molts indicadors. Tot això mentre l'organisme ha començat a debatre la retirada dels seus estímuls per lluitar contra la pandèmia.
En aquest escenari, els analistes temen que es produeixi un període d'estagflació i esperen que el banc central decideixi esperar una mica més, fins a la reunió de primers de novembre, per comunicar al mercat els detalls sobre l'inici del tapering. Així, la principal novetat pot arribar de l'actualització de les projeccions econòmiques i les estimacions sobre el tipus d'interès que facin els membres de l'organisme monetari.
En l'escena empresarial, la petroliera Shell vendrà actius al golf de Mèxic a ConocoPhillips per gairebé 10.000 milions de dòlars.
Així mateix, Uber despunta un 6% després que hagi anunciat una millora en les seves perspectives financeres, ja que ara espera guanyar entre 22.800 i 23.200 milions de dòlars enfront de la forquilla de 22.000-24.000 milions anunciada a l'informe de resultats del segon trimestre.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 0,70%, fins als 70,78 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,04% i es canvia a 1,1730 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,55%, fins als 1.773 dòlars; i el bitcoin cau un 0,87%, fins als 43.177 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,312%.