Wall Street registra un suau repunt sobretot al sector tecnològic, dins d'un mercat que està trencat i molt sobrevenut a curt termini, a causa de l'elevada volatilitat que s'ha instal·lat a les borses. Els índexs novaiorquesos han marcat aquesta setmana mínims anuals, a causa del temor dels inversors de l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) per frenar la inflació.
- 43.268,94
- -
"Les borses mundials estan en un mercat baixista que encara no s'ha acabat". Així de clars són els analistes de Morgan Stanley sobre la situació actual. Aquests estrategs, que van ser dels primers a anticipar problemes, argumenten que les previsions macroeconòmiques i de beneficis empresarials "continuen afeblint-se a mesura que les economies globals avancen cap a fases posteriors del cicle".
Entre les seves previsions, esperen que les borses mundials cotitzin en un rang lateral durant els propers mesos i anticipen que l'S&P 500 cotitzarà als 3.900 punts (gairebé els nivells actuals) al tercer trimestre del 2023, encara que durant aquest temps no descarten "caigudes pronunciades" addicionals" per sota d'aquest preu.
"Podem sobrepassar el nostre objectiu a la baixa a curt termini abans de tornar a pujar cap als 3.900 la primavera que ve", conclouen aquests analistes, que anticipen un mercat "molt volàtil i una recessió global durant els propers 12 mesos".
Amb aquestes previsions negatives, les seves borses favorites són les del Japó, el Regne Unit i Austràlia. "Preferim la renda variable japonesa (amb cobertura), on les valoracions són baixes, el ROE s'acosta a màxims de 40 anys i els beneficis es veuen impulsats per la feblesa del ien", expliquen. Sobre el Regne Unit i Austràlia, destaquen que es beneficien de la seva "alta exposició" a les matèries primeres, un dels pocs sectors borsaris en què aconsellen invertir a l'escenari actual.
PARAMÉS CRITICA ELS BANCS CENTRALS
Per part seva, Francisco García Paramés, el fundador, president i conseller delegat de Cobas Asset Management, ha alertat sobre la situació econòmica actual i ha criticat amb duresa els bancs centrals.
A la sisena conferència anual amb inversors de Cobas, el prestigiós gestor ha assenyalat que "és possible, i fins i tot probable, que l'enduriment monetari dels bancs centrals produeixi una desacceleració econòmica, o fins i tot una recessió, de més o menys grau".
Paramés ha recordat que "això ja va passar a principis dels anys 80, quan Paul Volcker, llavors president de la Reserva Federal, va haver de pujar els tipus d'interès de manera agressiva per tallar d'arrel la inflació dels anys 70". Segons la seva opinió, "la situació ara és molt més perillosa que als anys 80, perquè en aquell moment els deutes dels estats eren raonablement limitats".
JEROME POWELL MANTÉ EL SEU DISCURS
En aquest sentit, el president de la Fed, Jerome Powell, va comentar aquest dijous que no prometia un aterratge suau per a l'economia, perquè la prioritat és abaixar la inflació.
"Un aterratge suau és, en realitat, tornar a una inflació del 2% mentre es manté la fortalesa del mercat laboral. I això és força difícil d'aconseguir ara mateix", va indicar Powell.
Així, ha advertit que controlar la inflació podria causar cert dolor econòmic, però continua sent la seva principal prioritat.
GUERRA, ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al front bèl·lic, augmenta la tensió geopolítica pel fet que Suècia i Finlàndia tenen previst sol·licitar el seu ingrés a l'OTAN a la setmana que ve. Rússia ja ha advertit que ho considera una amenaça i que prendrà mesures de caràcter militar. Per la seva banda, les forces ucraïneses continuen recuperant territoris al nord del país, encara que les tropes russes continuen avançant en el control de l'est i el sud del país.
A nivell empresarial, el broker Robinhood es dispara després que el conseller delegat de la borsa de criptomonedes FTX Trading hi hagi pres una participació del 7,6%.
Encara que la notícia del dia és que Elon Musk ha suspès de forma "temporal" la seva oferta de compra sobre Twitter fins que la xarxa social confirmi que el nombre de comptes falsos i de correu brossa suposa menys del 5% dels usuaris.
Sobre les criptomonedes, continua la incertesa després del 'moment Lehman' de l'UST i Terra. El bitcoin, no obstant, rebota un 6% (30.310 dòlars) després de la gran recuperació de dijous.
En altres mercats, el barril de cru West Texas repunta un 2,74% (109,04 dòlars) i el barril Brent avança un 2,54% (110,18 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,16% (1,0362 dòlars) i continua molt feble enfront del bitllet verd. A més, l'unça d'or cedeix un 1,32% (1.800 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,902%.