trader-a-la-bourse-de-new-york-new-york-stock-exchange-wall-street 20200309094921

Wall Street registra un rebot del 7% després de desplomar-se més del 30% des de màxims. El Dow Jones ha baixat un 37% des del seu últim rècord i l'S&P 500 un 34%, mentre la caiguda del Nasdaq és del 30%.

  • 42.797,78
  • -

Es tracta d'un dels mercats baixistes més ràpids i verticals de la història, en resposta a una de les majors crisis sanitàries que es recorden als països desenvolupats. La pandèmia del Covid-19 ha paralitzat l'economia mundial i ha provocat un crash a les borses mundials en tot just un mes.

El rebot d'aquest dimarts està motivat per l'esperança que el Congrés americà aprovi finalment un pla d'estímul econòmic valorat en 2 bilions de dòlars, que inclou el pagament directe a cada americà de xecs de 1.000 dòlars, la qual cosa suposarà un desemborsament d'uns 500.000 milions.

No obstant això, les desavinences entre demòcrates i republicans per destinar les ajudes als més desfavorits o més directament a les empreses han bloquejat el pla que impulsa a la desesperada l'Administració Trump, que d'altra banda està sent molt criticada per la gestió de la crisi.

En aquest sentit, els casos de coronavirus confirmats als EUA superen ja els 46.000, amb 593 morts, cosa que situa el país com el tercer més afectat en nombre de casos, tan sols per darrere de la Xina i Itàlia i per davant d'Espanya. L'estat més afectat per la pandèmia continua sent Nova York, amb 20.875 positius, dels quals 13.119 pertanyen a la ciutat de Nova York.

A nivell monetari, el mercat continua assimilant la massiva onada d'estímuls llançada per la Fed per evitar que la crisi sanitària i econòmica es converteixi en una crisi financera. Es tracta de la major injecció monetària de la història, que no obstant això no ha aconseguit frenar l'enfonsament de les borses, perquè els inversors encara no poden valorar quin pot ser l'impacte final de la pandèmia, sobretot quan podrà ser continguda. La Fed comprarà actius sense límit durant tant temps com sigui necessari.

"Ha quedat clar que la nostra economia s'enfrontarà a greus trastorns", per la qual cosa "s'han de realitzar esforços agressius en els sectors públic i privat per limitar les pèrdues d'ocupacions i ingressos i promoure una ràpida recuperació quan les pertorbacions comencin a disminuir", va afirmar l'entitat aquest dilluns.

A d'altres mercats, el petroli West Texas puja un 4%, fins a 24,33 dòlars, l'euro es revaloritza amb força un 1,12% i es canvia a 1,0842 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta 7 punts bàsics, fins al 0,84%.

EL-ERIAN VEU POSSIBLES "FOCUS DE VALOR"

Mohamed El-Erian, assessor econòmic principal d'Allianz, considera que l'enfonsament de les borses mundials suposa una "oportunitat" d'inversió, però només per als inversors amb alta tolerància al risc. El-Erian, que va anticipar de manera correcta la caiguda del mercat a principis de març, és un reconegut expert als Estats Units.

"Per a aquelles persones que han romàs a la defensiva i se senten fortament atrets per la volatilitat, estan començant a aparèixer veritables focus de valor, i haurien d'estar analitzant-los. Hi ha àrees de valor a llarg termini, fins i tot ara, abans de fer la volta. Però cal tenir una capacitat tremenda per suportar la volatilitat", ha comentat.

Noticias relacionadas

contador