ep archivo   el presidente de la fed jerome powell durante una rueda de prensa
RESERVA FEDERAL DE EEUU - Archivo

Wall Street cotitza amb guanys aquest dijous mentre els inversors descompten el canvi de to de la Reserva Federal (Fed) sobre els tipus d'interès i també vigilen l'evolució de la crisi bancària als Estats Units.

  • 44.296,51
  • -

Després de les pèrdues de dimecres, motivades per un missatge poc tranquil·litzador de la secretària del Tresor, Janet Yellen, sobre els dipòsits bancaris als Estats Units, el mercat intenta recuperar terreny i estabilitzar-se.

PUJADA 'DOVISH' DE LA FED

Com valora el mercat el canvi de missatge de la Fed? Els experts consideren que va fer una pujada 'dovish' (suau) dels tipus d'interès, i destaquen sobretot el canvi de to al comunicat, a causa de la crisi bancària que ha esclatat als EUA.

Christian Scherrmann, economista de la gestora alemanya DWS, comenta que, "com esperàvem, la Fed va apujar els tipus d'interès 25 punts bàsics més malgrat la persistent incertesa al voltant de l'estabilitat financera. Al mateix temps, va indicar que el cicle de pujades de tipus podria arribar aviat al final”.

Aquest expert destaca que el discurs es va centrar que "pot ser apropiat 'cert enduriment addicional', en lloc de 'pujades contínues'". I afegeix que la Fed tampoc va augmentar "les expectatives mitjanes sobre el tipus terminal el 2023, sinó que va anticipar mantenir els tipus una mica més alts a partir de llavors".

Aquest dijous, els futurs atorguen un 56% de probabilitats que la Fed no pugi els interessos en la propera reunió del maig, i un 43% que faci una pujada de 25 punts bàsics. I de cara al juny, els futurs anticipen tan sols un 27% de probabilitat que la Fed pugi els tipus 25 punts bàsics.

A més, el mercat ja està descomptant que la Fed començarà a abaixar els tipus a l'últim trimestre, perquè cada vegada més analistes anticipen una recessió als EUA.

El banc central actuarà en funció de com evolucioni la crisi bancària i afecti l'"enduriment dels estàndards crediticis". A més, consideren que les seves previsions econòmiques "reforcen la noció que la Fed espera que l'economia s'acosti perillosament a la recessió", assenyalen des de Berenberg.

RISCOS A LA BAIXA

Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management, destaca la incertesa sobre la crisi bancària i que “els inversors romanen en alerta màxima sobre altres actius de risc sensibles a les taxes que aguaiten als balanços dels bancs, específicament pel que fa als préstecs immobiliaris comercials, que podrien ser el proper dòmino a caure".

"Estem enmig del joc de confiança més gran de la història, que la Fed i l'administració dels EUA poden haver perdut. Només fa quinze dies que estem en un nou capítol, però el balanç de risc sembla estar esbiaixat a la baixa una vegada més", conclou aquest expert.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, l'operador de criptomonedes Coinbase baixa un 17% a l'obertura després que la comissió de valors nord-americana (SEC) li hagi enviat un requeriment.

D'altra banda, el qatarià Khassim al-Thani ha confirmat que està disposat a pagar 6.000 milions de dòlars pel Manchester United.

A més, aquest dijous s'han publicat les peticions setmanals de desocupació, que han caigut fins a les 191.000 a la setmana finalitzada el 18 de març, des de les 192.000 registrades durant els set dies previs, mentre que el consens n'esperava un augment fins a les 201.000.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,31% (71,12 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, avança un 0,2% (76,85 dòlars). A més, l'euro s'aprecia un 0,28% (1,0885 dòlars) i l'or rebota un 1,62% (1.981 dòlars).

Per la seva banda, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 3,481% i el bitcoin rebota un 1,23% (27.503 dòlars).

Noticias relacionadas

contador