photo d archives d un panneau de wall street a new york aux etats unis 20240328155711

Wall Street rebota aquest dilluns després de posar fi a una setmana de fortes pèrdues, liderada pel Nasdaq, i després de conèixer un informe d'ocupació mixta. Ara totes les mirades estan posades sobre les dades d'inflació que es coneixeran aquesta setmana i que decantaran la balança entre una retallada de la Reserva Federal (Fed) de 25 punts bàsics o de 50 a la reunió del proper 18 de setembre.

  • 41.622,08
  • -

"Durant les últimes setmanes la preocupació sobre la potencial desacceleració del creixement econòmic a les principals economies desenvolupes, especialment de la nord-americana, ha substituït l''alta' inflació com el principal focus de preocupació per als inversors", valoren a Link Securities.

Per a aquests experts, les dades, "sense ser magnífiques", han demostrat que l'economia nord-americana segueix creant ocupació, encara que a un ritme més baix del que ho feia al començament d'exercici i molt per sota del que ho va fer durant gairebé dos anys, després de la finalització de la pandèmia.

"Amb aquestes xifres d'ocupació no esperem que la Fed baixarà les taxes a la reunió de mitjans de setembre en més de 25 punts bàsics, escenari que és el que nosaltres veníem contemplant. Per tant, descartem una rebaixa superior, de mig punt percentual, que és el que una part significativa del mercat ha descomptat durant les últimes setmanes. No obstant això, creiem, però, que les xifres obren la porta a noves rebaixes de tipus des del començament d'any, sempre que la inflació acompanyi", afegeixen.

En aquest context, les dades macro prenen una rellevància especial i l'agenda dels propers dies es presenta carregada de referències destacades.

Així, dimecres es donarà a conèixer l'IPC de l'agost, per al qual s'espera una moderació en taxa general fins al 2,6% des del 2,9% anterior, i estabilitat a la subjacent al 3,2%. Dijous serà el torn dels preus de producció i de les dades d'atur setmanal.

Tot això servirà per acabar d'aclarir dubtes respecte a la magnitud de la retallada de tipus que farà la Fed a la reunió del 18 de setembre.

"Unes dades suficientment febles mantindran l'expectativa de retallades de la Fed sobre la taula, però no mouran muntanyes, tret que vegem una gran sorpresa a l'alça, i en aquest cas les expectatives de retallada de la Fed podrien veure's afectades. Com va dir el governador Waller de la Fed, 'l'equilibri de riscos s'ha desplaçat cap al costat de l'ocupació del mandat dual'", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

APPLE I EL SEU NOU iPHONE 16

A nivell empresarial, Apple n'és el protagonista indiscutible. La companyia celebra el seu esperat Apple Event, en què està previst que presenti al públic l'iPhone 16 amb funcions d'intel·ligència artificial (IA).

La companyia de Cupertino també prepara canvis importants en la gamma de rellotges intel·ligents i uns AirPods renovats.

"Apple presentarà avui mateix els seus últims iPhones, Airpods, Apple Watch i Apple Intelligence (un nou i molt esperat kit d'eines d'intel·ligència artificial). I els inversors en intel·ligència artificial no estan de gaire bon humor per veure el got mig ple", afegeix Ozkardeskaya.

A nivell corporatiu, també és notícia Boeing, després d'arribar a un acord laboral amb el seu sindicat més gran i amb què s'ha negociat una pujada salarial del 25% per evitar una vaga que hauria començat el divendres 13 de setembre. Els seus títols pugen un 3,5% a la sessió.

ANÀLISI TÈCNICA

L'S&P 500 va caure amb força aquest divendres i va tancar la pitjor setmana des del 2023.

"El selectiu nord-americà es frena als màxims històrics dibuixats al juliol (5.669 punts). Les caigudes de les últimes sessions li permeten cobrir el buit alcista que va deixar, a mitjans d'agost, i sembla que podríem veure un atac al suport dels 5.119 punts, nivells on presenta la mitjana de 200 sessions, que com sabem que separa la tendència alcista de la baixista", afirma César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

El seu comportament en aquest nivell de preus és clau, ja que si els perd "podríem veure-hi un canvi de tendència. Per veure un senyal de fortalesa hauríem d'esperar que superi els màxims històrics que presenta als 5.669 punts", assenyala.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,25% (67,94 dòlars) i el Brent avança un 0,37% (71,25 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,34% (1,104 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,20% (2.529 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 3,738% i el bitcoin suma un 1,98% (55.454 dòlars).

Noticias relacionadas

contador