Wall Street obre sessió aquest dimecres amb un rebot destacat, que oscil·la entre el 0,5% per al Dow Jones i el 2% per al Nasdaq, després de les pèrdues de dimarts, que van arribar al 2% al Nasdaq, però van ser moderades al Dow. La volatilitat s'ha apoderat de les borses i tot pot passar durant la sessió, mentre els inversors centren la seva atenció a Ucraïna, però també a la Reserva Federal (Fed), que publicarà les conclusions del seu conclave monetari.
- 21.289,15
- 0,85%
L'última hora sobre la tensió entre Rússia, els EUA i la Unió Europea per Ucraïna deixa diversos titulars. El president dels EUA, Joe Biden, ha amenaçat amb sancions directes Vladimir Putin si decideix llançar una invasió sobre territori ucraïnès.
A més, els EUA i la UE negocien a contrarellotge un marc de sancions econòmiques a Moscou, que està centrat en el sector financer rus. Tot això mentre França i Alemanya segueixen apostant per una solució diplomàtica al conflicte. El president francès, Macron proposarà divendres a Putin un pla de desescalada.
Davant d'això, Rússia ha advertit que les sancions imposades al president Vladimir Putin no l'afectarien personalment, però que serien “políticament destructives”, segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peixkov. Peixkov ha apuntat, així mateix, que equivaldrien a una ruptura de les relacions diplomàtiques.
En aquest escenari, els experts de Rabobank, segons publica aquest dimecres FundNews, "tot i la falta de preocupació del mercat fins fa molt poc, hi ha un greu risc d'una guerra seriosa per Ucraïna".
Segons la seva valoració, l'actual conflicte a Ucraïna "és part d'una metacrisi més gran que provocarà canvis en l'arquitectura global, creant una volatilitat econòmica, financera i geopolítica molt més gran a llarg termini".
CITA AMB LA RESERVA FEDERAL
El mercat també ha ajustat la seva valoració a les primeres setmanes de l'any a la nova política monetària de la Fed, que serà més agressiva per contenir l'elevada inflació que amenaça l'economia nord-americana. El Fons Monetari Internacional va retallar aquest dimarts de manera destacada la previsió de creixement per als EUA fins al 4% des de l'anterior 5,2% per al 2022.
L'organisme no va incloure en les noves previsions el programa d'estímul fiscal Build Back Better i també va destacar "la retirada primerenca de l'acomodació monetària i la contínua escassetat de subministraments".
Així, el mercat espera que la Fed anticipi clarament una primera pujada dels tipus d'interès al març, ja que el seu objectiu principal és contenir els preus.
El seu president, Jerome Powell, també parlarà clarament sobre la conveniència de reduir el balanç del banc central (actualment en 8,8 bilions de dòlars) als propers mesos, tot i que sense detallar encara un calendari clar sobre aquest punt.
RESULTATS EMPRESARIALS
Al capítol de resultats empresarials, Microsoft és protagonista. Després d'una reacció negativa inicial als resultats, publicats ahir a la nit, el gegant tecnològic registra guanys destacats a principis de sessió després de llançar un missatge optimista als inversors durant la conferència amb analistes.
Després del tancament de mercat, publicaran les xifres la companyia de xips Intel i el fabricant de cotxes elèctrics Tesla.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, "hem d'estar preparats per a unes jornades de màxima volatilitat. Podem veure fortes pujades i caigudes dins del mateix dia sense que res canviï. El més important és que Wall Street no perdi els mínims de dilluns", ha assenyalat José María Rodríguez, analista de Bolsamania.
Durant aquesta jornada, l'S&P 500 va dibuixar "un prometedor martell des de zona de suport", però "la condició que hem d'exigir a aquest martell és que sota cap concepte es poden perdre (i menys en preus de tancament) els mínims de la sessió. Mentre aguantin, és qüestió de temps que el rebot s'acabi produint i llanci els preus a cotes clarament superiors", ha afegit aquest expert.
El petroli West Texas avança un 0,9%, fins als 86,43 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,1% i es canvia als 1,1291 dòlars, mentre que l'unça d'or cedeix un 1%, fins als 1.832 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,775% i el bitcoin avança un 4,3%, fins als 38.233 dòlars.