Wall Street puja de forma moderada després del tancament mixt de dilluns i després de conèixer la dada clau de la setmana: l'Índex de Preus al Consum d'agost als Estats Units, la taxa interanual del qual ha caigut en comparació amb el mes de juliol. Aquesta referència marcarà el rumb dels mercats durant les properes sessions.
- 44.296,51
- -
La inflació s'ha situat al 5,3% de taxa interanual, en línia amb les previsions i un 0,1% per sota de la dada marcada al mes de juliol. D'aquesta manera, i en comparació amb el mes anterior, els preus han pujat un 0,3%, per sota de les previsions.
Si s'atén a l'IPC subjacent, el que exclou els aliments i l'energia, aquest ha marcat el seu menor creixement mensual des de febrer. Ha escalat tot just un 0,1%, mentre que la taxa interanual ha suavitzat el seu creixement fins al 4%, per sota de les previsions, del 4,2%, i del marcat al juliol, 4,4%.
Els temors de mercat que la inflació no sigui transitòria, pot ser que es calmen una mica després de les dades publicades pel Departament de Treball. No obstant això, des d'Oxford Economics creuen que "els augments de preus derivats dels actuals colls d'ampolla en la cadena de subministraments enmig d'una forta demanda mantindran la taxa d'inflació elevada i enganxosa, ja que els desequilibris entre l'oferta i la demanda només es resolen gradualment".
En Pantheon Macroeconomics es mostren optimistes i creuen que "les dades recents atenuaran algunes de les previsions d'inflació més excitants als mercats i a la Reserva Federal, però la gran història per al proper any serà la mesura que un major creixement de la productivitat compensi un creixement més ràpid dels salaris, impedint així que el repunt de l'IPC es converteixi en una inflació sostinguda".
A més de la dada d'IPC, durant les pròximes jornades es publicaran les vendes al detall a la Xina (dimecres) i els EUA (dijous); i divendres es produirà la 'quàdruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic), al costat de la dada de confiança de consumidor nord-americà.
Recordem que la Fed es reunirà la setmana que ve i aquesta dada d'inflació serà molt rellevant per a l'organisme, que ha començat a debatre la retirada dels seus estímuls monetaris. No obstant això, el consens anticipa que no realitzarà un anunci formal sobre el tapering fins a la seva reunió de novembre.
En matèria fiscal, els demòcrates de la Cambra dels Representants han plantejat una pujada de l'impost a les empreses fins al 26,5%, dins d'una àmplia reforma fiscal que impulsa l'Administració Biden per als propers anys.
Tot això en un moment de desacceleració econòmica mundial per l'impacte de la variant delta de la Covid-19, cosa que pot suposar un obstacle important per a la revaloració de les borses a curt termini.
A nivell empresarial, el protagonista serà Apple (+0,40%), que té previst presentar el seu nou iPhone 13, a més del nou rellotge intel·ligent de la companyia, l'Apple Watch Sèries 7.
D'altra banda, Corea del Sud ha multat amb 177 milions de dòlars a Google per abusar de la seva situació de domini en el mercat, impedint companyies com Samsung que usin el sistema operatiu dissenyat per empreses rivals.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,65%, fins als 70,91 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,25% i es canvia a 1,1837 dòlars. A més, l'unça d'or baixa un 0,33%, fins als 1.800 dòlars; i el bitcoin rebota un 3,88%, fins als 46.490 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,314%.