Wall Street puja amb moderació després del tancament lleugerament baixista de dilluns, mentre els inversors segueixen pendents de la guerra a Ucraïna, que està disparant els preus de les matèries primeres. Això amenaça d'elevar encara més la inflació, que es troba a màxims dels darrers 40 anys en el cas dels Estats Units; i reduir el creixement econòmic.
- 43.870,35
- -
La combinació de preus més elevats i la menor activitat econòmica no agrada als inversors, sobretot perquè la Reserva Federal (Fed) té les mans lligades per implementar mesures d'estímul, com ha fet des de la crisi financera del 2008 i durant la pandèmia.
POWELL NO DESCARTA PUJAR TIPUS UN 0,5%
El president del banc central, Jerome Powell, va reiterar ahir el seu objectiu de reduir la inflació fins al seu objectiu del 2%, encara que per primera vegada va reconèixer que no passarà a curt termini, sinó "durant els propers tres anys".
A més, Powell va deixar oberta la porta a pujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics en properes reunions, si cal, per contenir els preus.
"Hi ha una necessitat òbvia de moure's ràpidament per tornar la política monetària a un nivell més neutral; i després passar a nivells més restrictius, si això és el que cal per restaurar l'estabilitat de preus", va comentar.
També ha assenyalat que la reducció del balanç "pot arribar tan aviat com a la nostra propera reunió de maig, encara que aquesta no és una decisió que haguem pres encara".
El seu to, més agressiu que a la reunió de la Fed de la setmana passada, ha fet que molts inversors anticipin ja una pujada de mig punt en el preu dels diners a la reunió de maig, que seria la primera de 50 punts bàsics des del any 2000.
RÚSSIA CONTINUA ARRASANT UCRANIA
Al front bèl·lic, Rússia continua arrasant Ucraïna mentre les negociacions entre els dos països no arriben a bon port. Moscou manté les seves exigències i Kíiv es nega a rendir ciutats com Mariúpol, que està sent reduïda a runes per les forces russes. L'exèrcit rus també està bombardejant la capital; i de moment no s'entreveu una solució negociada a curt termini, que està provocant una catàstrofe humanitària.
Això, alhora, continua tensionant els preus de les matèries primeres, especialment del petroli. El barril de cru West Texas retrocedeix lleugerament, un 0,19% (111,90 dòlars); i el barril de Brent avança un 0,12% (115,76 dòlars), mentre els països europeus busquen alternatives a les importacions de cru rus. Tot i això, l'alta dependència d'alguns països, com Hongria, fan impossible que la UE acordi un embargament al petroli que arriba des de Rússia.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, les accions de Nike pugen amb força després que el fabricant de roba i calçat esportiu superés ahir a la nit els pronòstics del consens amb els resultats trimestrals.
En altres mercats, l'euro s'ha depreciat un 0,08% (1,1023 dòlars), mentre l'unça d'or cedeix un 0,20% (1.925 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 2,37%; i el bitcoin rebota un 4,41% (42.873 dòlars).