Wall Street prolonga el seu fort rebot de dimarts, amb el Dow Jones i l'S&P 500 creixent al voltant de l'1% i el Nasdaq, a prop del 2%; tot això en espera de la seva cita amb la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), que apujarà els tipus d'interès per primera vegada des del desembre del 2018 per contenir la inflació.
- 20.740,78
- 0,36%
La cita amb la Fed serà a les set de la tarda, hora espanyola, i Bolsamanía cobrirà l'esdeveniment en directe. "Esperem que la Fed iniciï el cicle d'augment de taxes amb una pujada de 25 punts bàsics al març. A més, és probable que la Fed publiqui un annex als seus Principis per reduir la mida del balanç de la Reserva Federal, amb detalls específics sobre els límits màxims per a la liquidació de les tinences de bons del Tresor i valors d'agències hipotecàries", expliquen des de Bank of America.
Amb els tipus actualment al mínim històric possible (0%-0,25%), ja que la Fed no contempla tipus negatius, l'organisme realitzarà la primera pujada en el preu dels diners des del desembre del 2018, quan va elevar els interessos fins al 2,25-2,50%.
Sobre la reducció del balanç, Bank of America espera que la Fed retalli les seves tinences de bons en 60.000 milions de dòlars i que redueixi els bons recolzats per hipoteques a un ritme de 40.000 milions de dòlars al mes. Això li permetria començar a reduir el seu elevat balanç, que ja frega els 9.000 millons de dòlars, en 100.000 milions de dòlars mensuals.
"Això proporcionaria un fort senyal que la Fed està a punt per començar l'ajust quantitatiu (QT) al maig, que és el nostre escenari base", afirmen els seus estrategs.
En el resum de projeccions econòmiques, esperen que els membres del FOMC, el comitè que decideix la política monetària, anticipi fins a 5 pujades addicionals de 25 punts bàsics el 2022, 4 més el 2023 i una altra més el 2024, cosa que situaria el preu del diner a nivells del 2,25-2,50%, considerat el tipus neutral que no afecta el creixement, però manté la inflació sota control.
El creixement i la desocupació s'haurien de revisar a la baixa, mentre que la inflació PCE general i bàsica es revisaran a l'alça, anticipa Bank of America. A la conferència de premsa, esperen un "missatge agressiu del president Powell, que probablement reiterarà que la Fed s'ha de prendre seriosament l'estabilitat de preus".
Tot i que també esperen que assenyali els riscos per a les perspectives del conflicte entre Rússia i Ucraïna i l'augment dels preus de les matèries primeres, cosa que justifica una postura prudent per part de l'organisme. I és que els inversors temen que una Fed massa agressiva en la seva lluita contra la inflació provoqui una desacceleració encara més gran, en un escenari d'alta incertesa per la guerra a Ucraïna.
'OPTIMISME' ENTRE UCRAÏNA I RÚSSIA
Sobre la guerra a Ucraïna, tant Kíiv com Moscou han mostrat el seu 'optimisme' per assolir un acord diplomàtic que acabi amb una treva i el cessament de la invasió russa.
El ministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, ha destacat aquest dimecres que les converses "no són fàcils", si bé ha expressat la seva esperança que es pugui assolir un acord sobre "les garanties de seguretat i la neutralitat" per posar fi a la guerra.
Així mateix, el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha tornat a demanar que es tanqui el cel ucraïnès per protegir la població i ha apel·lat a l'11-S i a l'atac a Pearl Harbor en un discurs per videoconferència al Congrés dels Estats Units. "Rússia no només ha atacat el nostre país i ciutats, ha llançat una ofensiva contra els valors fonamentals", ha sentenciat Zelenski. "Va llançar tancs i avions contra la nostra llibertat, contra el nostre dret a viure lliurement al nostre propi país, triant el nostre propi futur", ha afegit.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
En aquest context, aquest dimecres hem conegut les vendes del comerç al detall als Estats Units, que han crescut un 0,3% al febrer fins als 658.100 milions de dòlars, un avenç lleugerament menor del previst pel consens, que estimava un creixement del 0,4%. Així mateix, el Departament de Comerç nord-americà ha revisat a l'alça la dada del gener: del creixement del 3,8% i les vendes per 650.000 milions inicials a l'avanç del 4,9% i les vendes per 656.100 milions després de la revisió.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 1,82% després de les últimes caigudes (98,20 dòlars) i el barril de Brent avança un 1,29% (101,28 dòlars).
Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,41% (1,0996 dòlars), mentre l'unça d'or cedeix un 0,46% (1.920 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,165% i el bitcoin puja un 2% (40.496 dòlars).