WallStreet-1

Wall Street ha obert amb lleugeres caigudes en els seus tres principals índexs la sessió d'aquest divendres, marcada una altra vegada pels resultats d'un banc, en aquest cas Citigroup, i amb els inversors molt atents al petroli.

D’aquesta manera, Wall Street podria posar fi a una ratxa de tres jornades consecutives de pujades. Abans de l'obertura, Citigroup ha presentat un benefici d'1,51 dòlars per acció (BPA) per al primer trimestre, un 27% menys que durant el mateix període de l'any passat. No obstant això, les accions de l'entitat pugen més d'un 1% després de l'obertura.

El mercat observa amb preocupació com baixen els beneficis de la gran banca nord-americana. Les caigudes dels guanys han estat del 6,7% anual per a JPMorgan, del 6% per a Wells Fargo i del 13% per a Bank of America, entitats que han publicat les seves xifres aquesta setmana.

QUÈ PASSARÀ AMB EL PETROLI?

A més de la temporada de resultats, el petroli és un altre element que vigilen els inversors, ja que aquest diumenge es reuneixen almenys 18 productors a Doha (Qatar) per analitzar la proposta de congelar la producció impulsada per l’Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela. Abans de l'obertura de Wall Street, el cru baixava més d'un 2%, i el barril de tipus Brent, de referència a Europa, cotitzava a 42,5 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als Estats Units, retrocedia fins a 40,3 dòlars.

Encara que no han transcendit tots els noms, els organitzadors asseguren que en la reunió hi serà representada més del 70% de la producció mundial. Fins i tot l’Iran hi participarà. Això sí, com a oient, ja que ha assegurat una vegada i una altra que la seva intenció és augmentar la producció després que els Estats Units i Europa li aixequessin les sancions al gener, igual que Líbia, una vegada ha recuperat una mica de capacitat productora després de diversos anys minvada per la guerra civil i la inestabilitat política.

La pregunta que es fan tots els productors és si la congelació aconseguirà que repuntin els preus, cosa que l'Agència Internacional d'Energia (AIE, per les sigles en anglès) ha negat que pugui passar. En la mateixa línia es pronuncien els analistes de JPMorgan. «El problema per als preus del petroli ha estat l'oferta i no la demanda. Hi ha un excés d'oferta d'1,7 milions de barrils diaris, i encara que congelin la producció, hi continuarà havent aquest excés. A més, països com l’Iran o Líbia no participaran en un acord d'aquest tipus», assenyala Manuel Arroyo, director d'estratègia de JPMorgan Asset Management Espanya.

I LA XINA...

Des del punt de vista macro, aquest divendres hem conegut noves dades econòmiques de la Xina. La segona economia més gran del món es va expandir un 6,7% entre el gener i el març. El PIB va créixer un 6,7% interanual, una dècima menys que el trimestre anterior, encara que la dada es va situar en línia amb les expectatives en el que és la taxa de creixement trimestral més baixa per al país des del 2009.

No obstant això, la producció industrial va augmentar al febrer un 6,8%, en comparació del 5,4% del gener i el 5,9% que projectaven els analistes. Per la seva banda, les vendes detallistes van augmentar un 10,5% al març, una dècima per sobre del que s’esperava, i també més que el 10,12% del mes anterior. Així mateix, la xifra de nous crèdits es va situar en 1,3 bilions (milions de milions) de dòlars.

«Les dades publicades aquesta matinada a la Xina apunten a una recuperació de la seva economia», opina Ramón Morell, analista d’ETX Capital. En la mateixa línia, els economistes de Capital Economics apunten que, «si bé el creixement del PIB va baixar el primer trimestre, almenys hi ha senyals d’una millora en les dades més recents. Les condicions monetàries i fiscals continuen incentivant i accelerant el creixement del crèdit, i creiem que això pot assenyalar el començament d'una recuperació cíclica».

Les dades han tingut poc impacte en les borses xineses. El Shanghai Composite ha experimentat lleugeres caigudes del 0,37% aquest divendres.

ALTRES MERCATS

Les borses europees cotitzen amb lleugeres caigudes, que arriben al 0,4% en el cas del DAX alemany.

Els bons del Tresor a 10 anys pugen 5/32 dòlars; la rendibilitat cau fins a l'1,776%.

L'euro/dòlar cotitza a 1,1276.

contador