wall street rojo
Alberto Sánchez

Wall Street obre amb caigudes del 2% després que Rússia hagi llançat un atac militar sobre Ucraïna, tal com havia estat advertint els Estats Units als últims mesos.

  • 39.331,85
  • -

De matinada, Vladimir Putin ha justificat la invasió: "Vaig decidir dur a terme una operació militar especial. El seu objectiu és protegir les persones que han estat objecte d'abusos, genocidi per part del règim de Kíev durant vuit anys".

A més, el president rus ha dit que l'objectiu de Rússia és "la desmilitarització i la desnazificació d'Ucraïna, així com per portar davant de la justícia els que van cometre nombrosos crims sagnants contra civils, incloent-hi ciutadans de la Federació Russa".

"Qualsevol responsabilitat per un possible vessament de sang recaurà completament a la consciència del règim ucraïnès", ha afegit Putin. A més, ha recordat que Rússia és una de les potències nuclears més poderoses del planeta, de manera que "cap potencial agressor hauria de tenir dubtes que serà derrotat del tot".

Finalment, ha advertit que "qualsevol que intenti aturar-nos, ha de saber que Rússia està preparada per a qualsevol desenllaç i tindrà conseqüències que no s'han vist mai a la història".

Per part seva, Joe Biden ha acusat Vladímir Putin d'iniciar un "atac injustificat i sense provocació" contra Ucraïna i ha alertat que tindrà conseqüències "catastròfiques".

“El president Putin ha començat una guerra premeditada que provocarà pèrdues catastròfiques en vides i patiment humà. Només Rússia és responsable per la mort i la destrucció que aquest atac suposarà i els Estats Units i els seus aliats i socis respondran de manera decisiva. El món farà que Rússia rendeixi comptes per aquesta agressió flagrant”, ha dit Biden.

En un comunicat, el president nord-americà ha afegit que "ens coordinarem amb els nostres aliats de l'OTAN per garantir una resposta forta i unida que dissuadeixi qualsevol agressió contra l'Aliança".

Biden reunirà aquest dijous al matí amb el grup de potències del G-7 i es dirigirà al poble nord-americà a les tres de la tarda, hora espanyola, per anunciar "severes sancions" que els EUA i els seus aliats imposaran a Moscou per un "innecessari" acte d'agressió contra Ucraïna i contra la pau global i la seguretat”.

CONSEQÜÈNCIES DE L'ATAC

Les conseqüències de l'atac han estat directes. Les borses europees cauen força, mentre Putin ha tancat la Borsa de Moscou per evitar que s'enfonsi.

El petroli supera els 100 dòlars per primera vegada des del 2014 després de l'atac a Ucraïna. El barril West Texas es dispara un 5% (96,93 dòlars) i el barril Brent també avança un 5% (102,11 dòlars).

Al mercat de divises, el ruble marca mínims històrics contra el dòlar (89,89) després de desplomar-se un 10%, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,872%. A més, el bitcoin s'enfonsa un 7% (34.845 dòlars), i l'unça d'or puja un 1,7% (1.942 dòlars).

James Athey, director d'Inversions d'abrdn, comenta que "aquesta situació és més complicada i potencialment perjudicial a causa del possible bucle de retroalimentació que hi ha entre l'escalada de tensions al Donbàs i el preu del petroli. Això constitueix un factor clau per a la inflació al món occidental, en un moment en què els bancs centrals ja estan jugant a posar-se al dia”.

"Hi havia grans esperances que aquesta situació amb Rússia pogués tornar a gestionar-se per la via diplomàtica. No obstant, la reculada que hem vist des del costat rus confirma els temors de molts: l'objectiu de Rússia del que equival a un veto sobre la política exterior ucraïnesa no és un resultat acceptable per als líders d'Occident”, afegeix aquest expert.

"Els inversors s'han d'enfrontar a una possible realitat que inclou la confrontació militar, noves apreciacions del preu del petroli i, per tant, una inflació més gran, un menor creixement i una política monetària més estricta a Occident", conclou Athey.

D'altra banda, avui hem conegut que el PIB dels EUA ha crescut un 7% durant el quart trimestre del 2021 malgrat la influència de la variant òmicron; la dada confirma la millora respecte al lleu augment del 2,3% al tercer trimestre de l'any passat. També s'ha publicat l'atur setmanal al país nord-americà, que compleix les previsions del consens i se situa al nivell dels 232.000.

Noticias relacionadas

contador