Wall Street comença la setmana amb signe mixt després de tancar una setmana baixista a causa de la guerra a Ucraïna. Els inversors segueixen pendents de l'evolució del conflicte bèl·lic mentre es preparen per a una nova cita amb la Reserva Federal (Fed), que publicarà aquest dimecres les conclusions de la reunió sobre política monetària.
- 21.503,17
- 1,01%
Sobre la guerra a Ucraïna, Rússia segueix bombardejant les principals ciutats i aquest cap de setmana va atacar una base militar a escassos quilòmetres de la frontera amb Polònia. Putin segueix tensant la corda contra Occident amb el perill que un incident pugui convertir aquest conflicte regional en una cosa encara molt més seriosa.
Alhora, prossegueixen les negociacions entre tots dos bàndols per intentar arribar a un acord que permeti un alto el foc. Aquesta possible solució temporal és una de les principals esperances al qual s'agafa el mercat a curt termini. A més, diplomàtics dels EUA i la Xina es reuniran aquest dilluns per parlar sobre el conflicte, mentre mitjans nord-americans afirmen que Rússia ha demanat ajuda militar i econòmica a Pequín.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
D'altra banda, els inversors descompten el brot de Covid-19 a la Xina, que ha provocat el tancament de la província de Shenzhen, considerat el Silicon Valley xinès i que pot impactar a les cadenes de subministrament dels fabricants de semiconductors i de telèfons mòbils, com Apple.
REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL
Pel que fa a la Fed, els inversors ja han descomptat del tot que el banc central apujarà els tipus d'interès per primera vegada des que va començar la pandèmia. Jerome Powell ja va anticipar fa uns dies una pujada de 25 punts bàsics en el preu dels diners amb l'objectiu de contenir l'elevada inflació que tenalla l'economia nord-americana.
Els experts esperen que el banc central reafirmi el seu compromís per contenir els preus, encara que la determinació es veurà suavitzada per l'actual incertesa provocada pel conflicte bèl·lic. En qualsevol cas, el consens ja anticipa que els tipus continuaran pujant els propers mesos fins a nivells propers al 2% a final d'any, i també preveu que la Fed començarà a reduir el balanç, en funció de com evolucioni la guerra.
GOLDMAN NO ESPERA RECESSIÓ, PERÒ...
L'S&P 500 es pot desplomar fins als 3.600 punts si es produeix una recessió als Estats Units, segons preveuen els experts de Goldman Sachs, que assignen a aquest escenari una probabilitat del 35%.
Encara que el mercat ja ha començat a descomptar aquesta possibilitat (l'S&P 500 ha baixat gairebé un 13% des del màxim històric), Goldman afirma que “en un escenari baixista, esperem que la reducció dels beneficis esperats i la contracció dels múltiples facin que l'S&P 500 caigui un altre 15%, fins als 3.600 punts”.
Tot i això, el seu escenari més probable és que l'S&P pugi fins als 4.700 punts a final d'any, xifra que implicaria un avenç proper al 12% sobre el preu actual de mercat (4.204 punts).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
L'S&P 500 té el suport més rellevant a curt termini en els mínims del martell de finals de febrer: els 4.114 punts. "Veurem què passa aquesta setmana amb aquest suport, perquè qualsevol mínima esperança als mercats, encara que només sigui en concepte de rebot, passa perquè aquests suports aguantin", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"El suport homòleg al Nasdaq 100 el trobem als 13.065 i als 32.270 punts del Dow Jones", afegeix aquest expert.
D'altra banda, divendres hi haurà quàdruple venciment dels contractes de derivats sobre accions i índexs, fet que augmentarà el volum negociat durant els propers dies.
El petroli West Texas baixa un 4,44% (104,47 dòlars) i el barril de Brent retalla un 4,27% (107,86 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,37% (1,0949 dòlars), mentre l'unça d'or cau un 1,05% (1.964 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,092%; i el bitcoin puja un 0,57% (38.708 dòlars).