Wall Street registra signe mixt amb la vista posada en diversos factors. La rendibilitat del bo americà a 10 anys ha tocat el 2,5%, màxims dels últims dos anys i mig, davant la previsió d'un enduriment monetari més gran als EUA per part de la Reserva Federal (Fed) per reduir inflació.
- 43.297,03
- -
A més, el preu del petroli baixa amb força després que la Xina hagi anunciat un confinament parcial de Xangai per fer front a un brot de Covid-19. La política de 'tolerància zero' per part del govern comunista fa que els mercats anticipin una menor demanda de cru, i alhora, més tensions per a la cadena mundial de subministrament.
Un altre factor que segueix preocupant els inversors és la guerra a Ucraïna, "amb els seus efectes devastadors tant pel que fa als preus de moltes matèries primeres energètiques, minerals i d'alimentació, com, per això, en el creixement econòmic global, especialment de la Unió Europea (UE)", expliquen els experts de Link Securities.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
Per part seva, els estrategs de Federated Hermes afirmen que "ens resulta difícil ignorar el fantasma de la recessió, que no deixa de créixer, però fins ara sembla que els mercats de renda variable no comparteixen les nostres preocupacions".
"Els mercats hauran de continuar lidiant amb l'elevada incertesa, la pujada dels preus de les matèries primeres i els riscos d'estaflació que planen sobre l'economia mundial, en particular sobre les europees", indica Silvia Dall'Angelo, economista sènior de la companyia.
Tot i això, malgrat aquest 'mar de preocupacions' que afronten les borses mundials, els principals índexs s'han recuperat de manera molt notable des dels mínims de principis de març.
És el cas de l'S&P 500. El principal indicador mundial va marcar un màxim històric el 4 de gener passat als 4.818 punts; i es va desplomar fins als 4.114 punts a finals de febrer. Durant el mes de març va arribar a caure fins als 4.157 punts el 8 de març passat, però des de llavors s'ha recuperat de forma vertical fins als nivells actuals, per sobre dels 4.500 punts.
I encara que acumula una caiguda propera al 5% des del seu màxim històric, per anàlisi tècnica el seu aspecte ha millorat de manera notable a les últimes setmanes.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, la dada més rellevant de la setmana serà l'informe d'ocupació de divendres que ve als EUA. El consens anticipa la creació de 475.000 llocs de treball al març, i una pujada del 5,5% interanual al salari mitjà per hora treballada.
Tot i que la dada d'inflació PCE del febrer, que es publicarà dijous, pot moure més els mercats. La previsió és que l'indicador de preus seguit per la Fed repunti fins al 6,7% en taxa interanual; i que el PCE subjacent avanci fins al 5,5%.
D'altra banda, el president dels EUA, Joe Biden, revelarà aquest mateix dilluns un nou impost mínim adreçat als multimilionaris com a part del seu pressupost per al 2023. La seva intenció és proposar per primer cop un impost als 700 nord-americans més rics.
A nivell empresarial, les accions de Tesla pugen un 5% després de conèixer-se que la companyia demanarà als seus accionistes que aprovin a la junta anual una ampliació de capital per tal de permetre el pagament d'un dividend en accions.
En altres mercats, el barril West Texas cau un 6,49% (106,50 dòlars), i el barril de cru Brent cau un 6,23% (11,13 dòlars).
A més, l'euro es deixa un 0,17% (1,0962 dòlars), mentre l'unça d'or cedeix un 0,98% (1.934 dòlars).
Finalment, el bitcoin es dispara un 5,48% (47.328 dòlars); i la rendibilitat del bo americà a 10 anys retrocedeix fins al 2,46%.