- En castellano:Gran volatilidad en Wall Street: cierra en positivo tras las fuertes pérdidas de abril
Wall Street cau lleguerament per començar el mes de maig, després de tancar l'abril amb fortíssimes pèrdues. L'S&P 500 es va enfonsar més del 3% divendres passat i va tancar el mes amb caigudes del 8,8%, el seu abril més baixista des del 1970 i el més negatiu des del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia de Covid-19.
- 21.101,57
- 1,54%
A més, la caiguda del 13,3% des de principis d'any és la més gran que ha patit aquest període en qualsevol exercici des del 1939. Pitjor li han anat les coses al Nasdaq, que va tancar l'abril amb una caiguda del 13,3%, el seu pitjor abril des del 2000, quan va esclatar la bombolla tecnològica, i el seu mes més baixista des de l'octubre del 2008.
"Molts dels valors tecnològics nord-americans estan acumulant descensos superiors al 50% des dels seus màxims recents, amb les cotitzacions molt penalitzades pel fort repunt dels rendiments dels bons a llarg termini, que redueixen substancialment el valor present dels seus fluxos de caixa futurs i, per això, les valoracions”, expliquen des de Link Securities.
REUNIÓ DE LA FED
Una de les raons per explicar aquest comportament negatiu de Wall Street és que el mercat nord-americà s'ha quedat sense el suport monetari de la Reserva Federal (Fed), que aquest dimecres té previst pujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics i anunciar els detalls per reduir el balanç en uns 100.000 milions de dòlars al mes.
Aquest enduriment quantitatiu de la Fed per contenir l'elevada inflació arriba en un moment delicat per a l'economia nord-americana, que enfronta a un període de creixement més baix per la guerra a Ucraïna, tal com va mostrar la contracció del PIB registrada al segon trimestre. Els inversors dubten que la Fed pugui evitar un aterratge brusc de l'economia en aquest escenari.
DEBILITAT ECONÒMICA A LA XINA
Per si no n'hi hagués prou, els confinaments i les fortes restriccions a la mobilitat derivades de la política de Covid zero de la Xina estan provocant una contracció econòmica important al gegant asiàtic, tal com han mostrat les últimes dades publicades del mes d'abril.
"L'alentiment de l'economia xinesa és un altre factor de risc molt rellevant per als mercats, ja que, sens dubte, llastrarà el creixement econòmic global", assenyalen des de Link Securities. A més, tensionarà la cadena global de subministrament i mantindrà elevades les pressions inflacionistes sobre les economies occidentals, que ja estan sota pressió per la guerra a Ucraïna.
MÉS FACTORS DE RISC
Sobre la guerra a Ucraïna, la Unió Europea està debatent noves sancions a Rússia que poden incloure algun tipus d'acord per començar a embargar gradualment el petroli rus. El canvi de postura d'Alemanya ha obert la porta perquè les mesures contra el Kremlin pugin de nivell.
"El dòlar continua enfortint-se i actua d'actiu refugi en un moment en què la tensió geopolítica no dona treva, amb el tall de subministrament de gas rus a Bulgària i Polònia, la possible entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN, i la por que Moldàvia també pugui ser atacada", indiquen els experts de Bankinter.
AGENDA ECONÒMICA
A l'agenda econòmica, aquest dilluns s'han publicat les dades del PMI manufacturer del mes d'abril als Estats Units per l'agència S&P global. Aquest indicador ha caigut a 59,2 punts, enfront dels 59,7 del mes de març. Les previsions no anticipaven canvis.
"Després d'un lent començament d'any, en què el creixement de la producció va estar a punt d'estancar-se, el sector manufacturer comença el segon trimestre amb una base molt més sòlida. La demanda dels consumidors i les empreses està resultant encoratjadorament robusta de les fortes pressions inflacionistes, que es van intensificar encara més durant el mes d'abril", afirma Chris Williamson, economista en cap de negocis a S&P Global.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Els reguladors antimonopoli de la Unió Europea han acusat Apple de restringir l'accés dels seus rivals a la seva tecnologia NFC, que se sol fer servir per al pagament a través dels seus telèfons intel·ligents, per afavorir el seu servei propi, Apple Pay. La mesura podria suposar una forta multa per al fabricant de l'iPhone i obligar-lo a obrir el sistema de pagament per mòbil als seus competidors.
D'altra banda, Activision Blizzard puja més un 2% després que Warren Buffett hagi afirmat a la seva reunió anual de Berkshire que la companyia havia augmentat la seva participació en el fabricant de videojocs.
D'altra banda, Moderna ha confirmat que la seva vacuna contra la Covid-19 apta per a menors de 6 anys estarà a punt per ser revisada per l'Administració de Drogues i Aliments (FDA, per les sigles en anglès) quan es reuneixi al juny.
El barril de cru West Texas baixa un 3,2% (101,35 dòlars) i el barril Brent cau un 2,9% (103,99 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,37% (1,0502). A més, l'unça d'or es deixa un 2,59% (1.862 dòlars). Finalment, el bitcoin avança un 2,45% (38.773 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,971%.