- -
- -
Wall Street registra guanys i marca nous màxims històrics després que Donald Trump rebaixés aquest dimecres la tensió amb l'Iran. El president dels EUA va calmar els ànims en anunciar noves sancions econòmiques contra el país persa però no atacs militars. Al seu torn, el viceprimer ministre xinès, Liu He, ha confirmat que viatjarà a Washington la setmana que ve per signar l'acord comercial de fase u. El Nasdaq va marcar un nou rècord en tancaments i segueix liderant els guanys a la Borsa de Nova York. Per la seva banda, el Dow Jones acaricia els 29.000 punts.
Sobre el conflicte geopolític amb l'Iran, el vicepresident dels EUA, Mike Pence, ha comentat que seguiran amb la seva campanya de "màxima pressió" contra Teheran i que espera que altres països de l'OTAN els ajudin.
Per la seva banda, fonts de la Guàrdia Revolucionària persa han assenyalat que seguiran atacant amb míssils posicions estratègiques dels EUA a l'Orient Mitjà, encara que el seu objectiu no és matar militars, sinó destruir la seva infraestructura.
No obstant això, el mercat interpreta que les represàlies entre ambdues nacions romandran contingudes de moment, de manera que centren la seva atenció en la propera signatura de l'acord comercial entre la Xina i els EUA.
Qui ha tornat a parlar ha estat el president Trump. Durant una roda de premsa a la Casa Blanca, ha assenyalat que ja ha imposat més sancions econòmiques a l'Iran i ha afegit que l'OTAN ha de prendre més protagonisme a l'Orient Mitjà per solucionar els conflictes geopolítics de la regió.
També ha afegit que començarà en breu noves negociacions comercials amb la Xina després de signar la propera setmana (15 de gener) l'acord de 'Fase 1' amb la delegació xinesa que viatjarà a Washington. No obstant això, ha comentat que un acord de 'Fase 2' probablement no sigui signat fins després de les eleccions presidencials de novembre. Una cosa que contrasta amb una declaració anterior en què anticipava un viatge a la Xina durant el 2020 per prosseguir amb aquestes negociacions i potser signar aquest acord de 'Fase 2'.
Finalment, ha posat en dubte que l'accident d'un 737 a Teheran hagi causat un error mecànic. El succés, que va provocar la mort de més de 170 passatgers, està embolicat en una gran polèmica, ja que fonts nord-americanes assenyalen que va poder ser enderrocat per error per l'exèrcit iranià.
Dins de l'àmbit empresarial, Boeing torna a acaparar totes les mirades. Berenberg ha rebaixat el seu consell de 'comprar' a 'mantenir' després d'un altre accident protagonitzat per un dels seus avions 737. Per la seva banda, l'Iran tira pilotes a fora i assegura que "un defecte tècnic" el va provocar, i desmenteix la possibilitat que fos el seu propi exèrcit el culpable.
En matèria macro, aquest dijous s'han conegut les dades d'atur setmanal. Les peticions inicials d'atur han baixat fins a 214.000 des de 223.000 i s'han situat per sota de les 220.000 previstes. En negatiu, les peticions contínues han repuntat fins a 1.803.000, per sobre dels 1.720.000 anticipats.
Aquest dimecres, es va publicar la dada mensual d'ocupació elaborada per la consultora privada ADP, que va mostrar la creació de 202.000 llocs de treball i va superar àmpliament el pronòstic de 160.000. Aquesta referència es considera un indicador avançat de l'informe d'ocupació oficial que publica el govern nord-americà el primer divendres de cada mes. La previsió és que la taxa d'atur es mantingui al 3,5% i que es creïn uns 165.000 llocs de treball.
La dada ADP es va situar en màxims des de l'abril, cosa que ha motivat que els analistes de Pantheon Macroeconomics a elevar la seva estimació per la dada de divendres fins a 190.000 des de 175.000. "Si aquesta tendència es manté, serà més que suficient per baixar la taxa d'atur a nous mínims i afegir pressió a l'alça sobre l'augment dels salaris", afegeixen aquests experts.
ALTRES MERCATS
A altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,4%, fins als 59,40 dòlars, després de repuntar durant les últimes jornades per les tensions geopolítiques. El mercat descompta que la resposta de l'Iran no s'ha centrat en cap infraestructura petrolífera i que, de moment, el subministrament a l'Orient Mitjà no s'ha vist alterat. La caiguda del cru es va accelerar dimecres després de confirmar Trump que no estudia una resposta militar addicional.
A més, l'unça d'or, considerat l'actiu refugi per excel·lència, cau un 0,4%, fins als 1.552 dòlars, després de marcar màxims dels últims set anys per sobre de 1.600 dòlars. De manera similar al petroli, el mercat anticipa que el conflicte entre l'Iran i els EUA quedarà relegat a un segon pla. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,01%, fins als 1,1104 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo a 10 anys puja fins a l'1,89% i la del bo a 2 anys avança fins a l'1,60%.