ep archivo   un signo de la calle wall street en frente de la bolsa de valores de nueva york
LUCAS JACKSON - Archivo

Wall Street cotitza amb suaus compres aquest dilluns després de posar fi a una setmana 'en verd', marcada pel ral·li de les tecnològiques. Precisament, aquestes companyies tornaran a centrar l'atenció del mercat durant les properes sessions amb els resultats, igual que la Reserva Federal (Fed) i l'ocupació.

  • 19.839,83
  • 2,56%

"Les xifres de creixement dels EUA van encantar els inversors, mentre que la dada d'inflació PCE semblava encoratjament destinada a una relaxació més gran: l'economia dels EUA va créixer més del 3% l'últim trimestre i l'indicador d'inflació favorit de la Reserva Federal, l'índex PCE subjacent va caure per sota del 3%”, recorda Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Unes dades que, segons l'experta, signifiquen molt per a la Reserva Federal, "un somni fet realitat, la prova que Jay Powell i el seu equip han derrotat la teoria econòmica i han vençut la inflació sense empènyer l'economia nord-americana a una recessió".

Per això, creu que la Fed mantindrà els tipus d'interès sense canvis a la reunió d'aquest dimarts i dimecres, i que Powell probablement dirà el mateix que Lagarde la setmana passada: "que la inflació sembla encaminar-se cap a la meta del 2%, que l'aterratge suau ja no és un somni i que la Reserva Federal relaxarà les taxes, però el moment dependrà de les dades. Si aquest és el cas, la resposta natural dels operadors de divises podria ser vendre el dòlar", afegeix Ozkardeskaya.

REFERÈNCIES ECONÒMIQUES DESTACADES

Tot i que la decisió de tipus de la Fed i, sobretot, les paraules de Jerome Powell seran claus durant la setmana, l'evolució futura de la política monetària del banc central nord-americà passa per les dades econòmiques.

En aquest sentit, el mercat laboral serà una de les variables que cal tenir en compte atesa la seva fortalesa. Divendres es publicarà l'informe d'ocupació oficial, per al qual el consens espera una baixada de les nòmines fins a 173.000 al gener, des dels 216.000 nous llocs de treball del mes anterior.

Així mateix, dimarts es donarà conèixer l'enquesta d'ofertes de treball i rotació laboral (JOLTS) i dimecres la dada d'ocupació privada de la consultora ADP, per a la qual s'estima la creació de 135.000 llocs de treball des dels 164.000 de desembre.

"Un mercat laboral sòlid comporta el 'risc' que la Fed no tingui pressa per començar a abaixar les taxes d'interès oficials, i això és una cosa que han d'assumir els inversors", indiquen des de Link Securities.

Altres referències que també seran tingudes en compte són la confiança del consumidor (dimarts) i el PMI i ISM manufacturer de gener (dijous).

LIQUIDACIÓ DEL GEGANT XINÈS EVERGRANDE

El Tribunal Superior de Hong Kong ha ordenat aquest dilluns la liquidació del gegant immobiliari xinès Evergrande. La decisió ha estat provocada perquè la companyia no ha aconseguit presentar una proposta per reestructurar el seu deute, que puja fins als 2,39 bilions de iuans (333.000 milions de dòlars).

"La vista ha durat un any i mig i l'empresa encara no ha estat capaç de presentar una proposta de reestructuració concreta. Crec que ha arribat el moment que el tribunal digui prou", ha assegurat la jutgessa del tribunal Linda Chan, que també ha explicat que el procés que s'inicia ara suposarà que l'empresa sigui administrada per liquidadors provisionals.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, el focus estarà posat sobre les grans tecnològiques i als seus resultats. Alphabet i Microsoft es confessaran davant del mercat aquest dimarts, mentre que dijous serà el torn d'Apple, Meta i Amazon.

A més, les accions d'iRobot, empresa darrere dels aspiradors Roomba, s'enfonsen un 15% després que Amazon renunciés a comprar-la per l'oposició mostrada per la Unió Europea (UE).

També cau Warner Bros (-2%) davant la decisió de Wells Fargo de revisar a la baixa la seva recomanació sobre els títols de la companyia, a neutral des de sobreponderar.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,37% (77,73 dòlars) i el Brent perd un 0,26% (83,31 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,28% (1,0821 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,49% (2.027 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,101% i el bitcoin puja un 0,88% (42.233 dòlars).

Noticias relacionadas

contador