Wall Street cau lleugerament, al voltant del 0,1%-0,3%, després de tancar la setmana més alcista des del febrer, amb pujades properes al 4% per als principals índexs de la Borsa de Nova York i un nou màxim històric per a l'S&P 500.
- 20.740,78
- 0,36%
Els inversors van continuar comprant malgrat l'elevada inflació als Estats Units, que va marcar un màxim des del 1982 al 6,8%, segons les dades publicades divendres i correpondents al mes de novembre.
El mercat també ha perdut la por de la variant òmicron de la Covid-19, davant l'esperança que les dosis de reforç de les vacunes contribueixin a limitar l'impacte d'aquesta nova soca.
En aquest escenari, els inversors ja estan descomptant una Reserva Federal més agressiva en la retirada dels seus estímuls monetaris. El consens anticipa que la Fed accelerarà el tapering quan aquest dimecres publiqui les conclusions de la reunió monetària.
Així, el banc central reduirà les compres mensuals d'actius en 30.000 milions de dòlars des dels 15.000 milions actuals, per la qual cosa conclourà el programa d'estímul QE per lluitar contra la pandèmia al març.
"L'activitat dels futurs dels fons federals apunta que la primera pujada de tipus als Estats Units hauria d'arribar al maig, però algunes conjectures dures apunten al març", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote.
"Com a tal, les possibilitats d´una sorpresa agressiva per part de la Fed són limitades, i la previsió actual no interfereix amb el desig dels inversors d'un ral·li de Santa Claus per tancar un any rècord amb un últim rècord", afegeix aquest expert.
Quan falten dues setmanes per tancar l'exercici, l'S&P 500 es revalora un 25% i la renda variable nord-americana continua demostrant una enorme fortalesa. Tot i això, alguns analistes i experts de mercat consideren que les altes valoracions no són sostenibles ni compatibles amb un escenari d'alta inflació i menys suport dels bancs centrals.
Barry Gill, director d'inversions d'UBS Asset Management, ha assenyalat que la inversió el 2022 tindrà un panorama "molt diferent" al de "l'última dècada". Segons la seva opinió, "a mesura que l'economia es normalitza després de l'impacte de la Covid-19, caldrà implementar un nou full de ruta que ajudi els inversors a avaluar els riscos derivats d'una possible inflació estructural, un alentiment dels estímuls monetaris i la rebaixa de les perspectives de creixement per a la Xina".
A nivell geopolític, el G7 ha advertit Rússia sobre dures sancions econòmiques si finalment Putin llança una ofensiva sobre Ucraïna per augmentar el seu poder a la frontera amb aquest país, tal com anticipa la intel·ligència nord-americana.
A nivell empresarial, Pfizer puja un 2% i BioNTech es dispara un 5% després que un estudi israelià conclogui que hi ha una forta protecció contra la variant òmicron del coronavirus amb una injecció de reforç de la vacuna desenvolupada per les dues companyies.
Així mateix, Pfizer aconseguirà Arena Pharmaceuticals després d'haver arribat a un acord per comprar l'empresa per 100 dòlars cada títol, xifra que es tradueix en uns 6.700 milions de dòlars.
D'altra banda, Harley-Davidson traurà a borsa la seva filial de motocicletes elèctriques, LiveWire, mitjançant la fusió amb l'SPAC AEA-Bridges Impact Corp.
En altres mercats, el barril de petroli West Texas puja un 0,2%, fins als 71,83 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,35% i canvia als 1,1271 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,1%, fins als 1.786 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys retrocedeix fins a l'1,474%. Finalment, el bitcoin baixa un 3%, fins als 48.816 dòlars.