un trader travaille a la bourse de new york nyse 20230213125114

Wall Street cotitza amb vendes moderades aquest dijous després de les pèrdues de dimecres, liderades pel Nasdaq, després de la pausa 'hawkish' de la Reserva Federal (Fed), que va decidir mantenir els tipus d'interès entre el 5,25% i el 5,5%, però va anticipar una alça més fins a finals d'any. Durant aquesta sessió, el mercat continua descomptant les projeccions més agressives de la Fed sobre els interessos i les dades d'atur setmanal.

  • 42.175,11
  • -

Al seu diagrama de punts, el banc central nord-americà va mostrar que caldrà una pujada més de 25 punts bàsics abans que acabi el 2023, alhora que va elevar la previsió de les taxes de fons federals per al 2024 i el 2025.

"Els pronòstics de tipus més alts per al 2024 semblen massa elevats, tret que la inflació subjacent es mostri persistent", afirmen des de Pantheon Macroeconomics.

Els experts de RaboBank, per la seva banda, es mostren més crítics, en comentar que "vam estar més temps a baix. Després vam estar més amunt per més temps. Ara estarem equivocats per més temps".

El FOMC va justificar aquestes noves projeccions de les taxes oficials en el fet que espera ara un creixement econòmic més gran, una taxa d'atur més baixa i, això sí, una inflació lleugerament inferior a la prevista el juny.

"Si bé Powell va insistir molt que el principal objectiu de la Fed, a banda de doblegar la inflació, era assolir un 'aterratge suau' de l'economia nord-americana, el missatge que va calar entre els inversors, per això la seva negativa reacció, és que les taxes d'interès oficials 'estaran més altes per més temps' del descomptat fins ara pels mercats", expliquen des de Link Securities.

Els analistes de Danske Bank són més pessimistes sobre les perspectives econòmiques i indiquen que “no modifiquem la nostra opinió sobre la Fed. Continuem esperant que no hi hagi més pujades de tipus i retallades trimestrals de 25 punts bàsics a partir del primer trimestre del 2024”.

Per a Tiffany Wilding, economista a Pimco, les noves previsions de la Fed "il·lustren la seva creixent confiança que aquesta vegada és diferent". En aquest escenari, considera que "un aterratge suau és certament possible", però afegeix que "la probabilitat de recessió és una moneda a l'aire".

'SUPERDIJOUS' DE BANCS CENTRALS

Després de la Fed, aquest dijous els bancs centrals tornen a ser els protagonistes. El més destacat de tots ha estat el Banc d'Anglaterra (BoE), que ha donat la sorpresa en mantenir els tipus d'interès al 5,25%, quan el mercat havia descomptat una pujada de 25 punts bàsics, fins al 5,5%.

Però, a més, el Banc Central Suís (SNB) ha optat per mantenir les taxes a l'1,75%, quan se n'esperava una nova alça. Tot i això, l'organisme no ha descartat que "siga necessari un major enduriment de la política monetària per garantir l'estabilitat de preus a mitjà termini".

El Banc de Suècia (Risbank), per part seva, ha complert els pronòstics i ha incrementat tipus en 25 punts bàsics, fins al 4%, tot i que preveu que els tipus d'interès puguin elevar-se "encara més".

El Banc de Noruega (Norges Bank) també s'ha cenyit al previst i ha elevat tipus un 0,25%, fins al 4,25%, i ha anticipat que és possible que hi hagi "una pujada addicional dels tipus oficials, molt probablement el desembre".

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'agenda econòmica, aquest dijous s'han publicat les dades d'atur setmanal, que han caigut més del que s'esperava, fins a 201.000 unitats.

Al pla empresarial, FedEx a puja prop d'un 5% a Wall Street després de publicar uns resultats trimestrals que han superat les estimacions del consens.

A més, Cisco ha anunciat l'adquisició de l'empresa de programari de ciberseguretat Splunk per uns 28.000 milions de dòlars. L'operació, que es realitzarà enterament en efectiu, contempla el pagament de 157 dòlars per cada títol de Splunk i donarà lloc a una de les empreses de programari més grans del món.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,20% (88,58 dòlars) i el Brent cedeix un 1,18% (92,38 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,10% (1,0651 dòlars), i l'unça d'or perd un 1,08% (1.945 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora fins al 4,433% i el bitcoin puja un 0,15% (26.976 dòlars).

Noticias relacionadas

contador