Wall Street prolonga les caigudes amb pèrdues properes a l'1% i el focus cau sobre els últims i preocupants esdeveniments que arriben des de la guerra a Ucraïna. Rússia continua redoblant els seus atacs per tot el territori ucraïnès (ha ocupat amb el control de la central nuclear més gran) en el seu objectiu de controlar les principals ciutats i forçar la rendició del govern liderat per Volodimir Zelenski.
- 20.740,78
- 0,36%
L'Informe d'Ocupació del febrer ha confirmat que la primera economia mundial ha creat al febrer 678.000 nous llocs de treball enfront dels 400.000 previstos i dels 481.000 del mes de gener.
A més, la taxa d'atur cau al 3,8% i se situa a nivells del febrer del 2020, abans de l'esclat de la pandèmia. Tot i això, la dada ha quedat relegada a un segon pla, ja que el conflicte bèl·lic ocupa tota l'actualitat i és a la ment de tots els actors del mercat.
Els experts de JP Morgan han assenyalat que el PIB de Rússia es pot desplomar un 35% en taxa anualitzada durant el segon trimestre, encara que les sancions econòmiques no han aturat els plans d'invasió de Vladimir Putin.
"La invasió militar i els efectes indirectes de les sancions a Rússia (inflació, possibles interrupcions de subministrament energètic, pèrdues a les companyies amb exposició a Rússia i risc de crèdit) tenalitzen les borses, generen volatilitat i conviden a la prudència", argumenten des de Bankinter, companyia que ha reduït un 10% la seva exposició a la renda variable pel conflicte.
"En aquesta etapa durant la qual el mercat es mourà segons els comunicats de guerra, es produirà un clar desacoblament favorable a Wall Street davant d'Europa. Per això afavorim especialment els EUA a les nostres carteres", afegeixen els seus experts.
En aquest sentit, mentre les borses europees s'han enfonsat aquesta setmana, la renda variable nord-americana ha aguantat molt millor el tipus, ja que fins ara registra caigudes més moderades.
Tot i això, algunes 'mans fortes' ja comencen a anticipar una recessió mundial si la guerra a Ucraïna escala a un conflicte internacional. Com a mínim, els experts ja parlen obertament d'estanflació (període d'alta inflació amb creixement baix).
En altres mercats, el petroli West Texas puja amb ganes, a prop del 4% (111,87 dòlars) i el Brent avança per sobre del 3% (114,11 dòlars), mentre l'euro es deprecia un 1,31% (1,0915 dòlars). A més, l'unça d'or repunta un 0,74% (1.950 dòlars) i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,736%. Finalment, el bitcoin baixa un 1,67% (41.333 dòlars).
Les matèries primeres segueixen disparades i el dòlar està actuant com a actiu refugi. A més, el rendiment entre el bo USA a 2 anys i el bo a 10 anys s'ha estrenyit de manera molt notable i és a prop d'invertir-se, cosa que sol anticipar una recessió als EUA, tal com temen els grans inversors.