ep el presidente de la reserva federal de estados unidos fed jerome powell
RESERVA FEDERAL DE EEUU (FED)

Wall Street es torna a tenyir-se de vermell després de conèixer les dades d'atur, que han marcat mínim des del març del 2020, i de la cita econòmica de la setmana, les actes de la Reserva Federal (Fed) que van mostrar que el banc central es planteja reduir el ritme de les seves compres d'actius a finals d'aquest mateix any.

  • 44.296,51
  • -

"La majoria" dels membres del FOMC (el Comitè Federal de Mercat Obert que decideix la política monetària) van assenyalar que, sempre que l'economia evolucionés en línies generals com preveien, consideraven que podria ser apropiat començar a reduir el ritme de les compres de actius aquest any", perquè el criteri de 'nous avenços substancials' es complia pel que fa a l'objectiu d'estabilitat de preus i estava a prop de complir-se pelq ue fa a l'objectiu de màxima ocupació", segons va mostrar el document.

No obstant això, alguns dels membres no van ser tan optimistes i van assenyalar que "el Comitè hauria de tenir en compte el risc que un anunci de reducció prematur pogués posar en dubte el compromís del Comitè amb el seu nou marc de política monetària".

En aquest escenari, els inversors van decidir vendre davant la previsió d'un menor suport monetari per part del banc central. Així, el simposi econòmic de Jackson Hole, que se celebra del 26 al 28 d'agost, serà una altra de les cites claus per al mercat a curt termini.

LA DESOCUPACIÓ, EN MÍNIMS DES DE MARÇ DE 2020

A més, les dades que es vagin coneixent sobre l'evolució del mercat laboral també seran determinants. Aquest dijous, el Departament de Treball dels EUA ha publicat la dada d'atur setmanal que ha marcat mínim des del març del 2020, arribant a les 348.000 peticions, enfront de les 363.000 previstes i les 377.000 consolidades del mes anterior.

Pel que fa a les sol·licituds contínues, aquesta xifra també ha caigut, però menys del previst, arribant a dels 2,82 milions enfront dels 2.899.000 anterior i dels 2,8 milions calculat pels experts.

"Les últimes dades suggereixen que la recuperació del mercat laboral es va mantenir a principis d'agost tot i la creixent preocupació per la ràpida propagació de la variant delta", assenyalen des d'Oxford Economics. Sobre el futur proper, creuen que l'evolució de la pandèmia "podria alentir la tornada dels treballadors que segueixen al marge".

"Aquestes dades no ens diuen res sobre el ritme de la contractació bruta, i és totalment possible que la primera reacció de les empreses a l'onada delta hagi estat alentir el ritme de contractació, abans de prendre la decisió més difícil d'acomiadar el personal existent", sostenen des de Pantheon Macroeconomics. Malgrat això, creuen que aquesta caiguda és "encoratjadora" i preveuen que hi hagi "pocs canvis" durant les pròximes dues setmanes, "però esperem veure nous mínims clars al setembre".

Una altra referència de la jornada és l'Índex de la Fed de Filadèlfia, que ha caigut a la seva dada més baixa en aquest 2021, el 19,4, enfront del 21,9 previ i el 23 previst. Des d'Oxford Economics afirmen que "l'entusiasme dels fabricants regionals pel que fa a les condicions futures es va suavitzar, però segueixen sent optimistes en general sobre les perspectives a curt termini".

"Amb vista al futur, una sòlida cartera de comandes pendents, una demanda de béns pròspera i un augment de la inversió empresarial s'apuntalaran una saludable expansió del sector manufacturer regional, encara que les limitacions de l'oferta frenaran el creixement", afegeixen.

GOLDMAN PREVEU MENYS CREIXEMENT I MÉS INFLACIÓ

D'altra banda, un altre factor que no ha agradat al mercat és que Goldman Sachs ha anticipat menys creixement i més inflació als Estats Units per l'impacte de la variant delta. Això deixaria la Fed sense recursos per estimular l'economia en un moment d'incertesa.

"L'impacte de la variant delta sobre el creixement i la inflació està sent una mica més gran del que esperàvem", han explicat els economistes de Goldman. "És probable que la variant delta i altres interrupcions augmentin encara més els preus dels béns duradors amb limitació d'ofertes fins al final d'any", han afegit, cosa que complicarà les coses a banc central.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena empresarial les accions del bròker Robinhood cauen amb força (-7%) després de presentar els seus primers resultats com a empresa cotitzada. Les seves xifres van superar previsions, però la companyia va anticipar una aturada en la seva activitat que ha estat penalitzat pels inversors.

Així mateix, un altre valor que està deixant forts retrocessos és Victoria's Secret, gairebé un 8%, després d'informar que les seves vendes trimestrals no han assolit les expectatives esperades per al segon trimestre.

D'altra banda, els analistes de JP Morgan han elevat la valoració d'Apple i anticipen un ral·li alcista del 20% per la companyia més valuosa del món per capitalització borsària.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 3,8%, fins als 62,95 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,2% i es canvia a 1,1685 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,2%, fins als 1.787 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,222%. Finalment, el bitcoin es deixa un 0,5%, fins als 44.747 dòlars.

Noticias relacionadas

contador