Wall Street es capgira i després d'obrir la sessió amb suaus compres, novament estén les caigudes en una setmana que estarà marcada per l'IPC del setembre (dijous) i els resultats empresarials que començaran a publicar els grans bancs nord-americans divendres que ve.
- 42.614,91
- -
Després de les fortes pèrdues del final de la setmana passada, ja que l'Informe d'Ocupació va mostrar un mercat laboral encara molt ajustat malgrat les pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed), els índexs tornen a mirar cap als mínims anuals (i des del 2020) marcats a l'última jornada de setembre.
Aquest dilluns, s'espera un volum de negoci més reduït del que és habitual, ja que el mercat de bons està tancat per la festa nacional del Columbus Day.
DADA D'INFLACIÓ, CLAU PER A LA SETMANA
Els experts de Julius Baer reconeixen que les dades d'ocupació "augmenten el risc que la Fed mantingui una política de línia dura a les properes reunions", encara que al mateix temps afegeixen que "la caiguda en les ofertes d'ocupació" indiquen que "la Fed té marge per reduir el ritme de les pujades de tipus a 50 punts bàsics des dels 75 pb dels tres últims partits”.
En aquest sentit, afegeixen que "les xifres d'inflació del setembre seran una dada important per confirmar les nostres expectatives d'un ritme més lent de pujades de tipus d'interès". Per tant, les dades d'IPC (sobretot d'inflació subjacent, que exclou aliments i energia) que es publicaran dijous abans de l'obertura seran determinants per al rumb del mercat al final de la setmana.
En aquest sentit, l'assessor econòmic cap d'Allianz, Mohammad El-Erian, preveu que la inflació subjacent continuï pujant, cosa que pot forçar la Fed "a cometre un altre error" i ser massa agressiva per contenir els preus, després d'haver considerat durant molts mesos que la inflació als Estats Units era transitòria.
De moment, el mercat descompta que hi haurà una altra pujada de 75 pb a la reunió de la Fed de primers de novembre.
D'altra banda, el Banc d'Anglaterra ha anunciat noves mesures de liquiditat per garantir l'estabilitat del sistema i defensar la posició dels fons de pensions britànics, que s'han vist molt castigats pel col·lapse del mercat de bons durant les darreres setmanes.
BAIXISTES TÀCTICS FINS HALLOWEEN
A nivell estratègic, els analistes de Bank of America no estan comprant la idea que les borses mundials han fet sòl i que el pitjor ha passat per als mercats de renda variable. "El risc d'un esdeveniment creditici continua sent extremadament alt", adverteixen els estrategs.
“Som baixistes tàctics fins a Halloween”, indiquen els seus estrategs en un dels seus últims informes. Segons la seva opinió, el mercat continuarà baixant fins a nivells de 3.300 punts a l'S&P 500 per forçar un “pànic polític” i una resposta contundent durant la cimera del G20, que se celebrarà el 15 i 16 de novembre a Indonèsia.
Posteriorment, esperen un fort rebot del mercat, encara que consideren que “el gran sòl” de les borses no s'assolirà fins al primer trimestre del 2023, quan es produiran “xocs de crèdit” o sigui evident una recessió.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A l'escena empresarial, els inversors es preparen per a una nova temporada de resultats empresarials, que començarà aquest divendres amb les xifres de JP Morgan, Citi, Wells Fargo i Morgan Stanley, entre altres entitats financeres.
Rivian Automotive, per la seva banda, cau després que el fabricant de vehicles elèctrics digués divendres a la nit que retirarà més de 12.000 automòbils, gairebé tots els vehicles elèctrics que ha fabricat fins ara, per verificar si un sostenidor al conjunt de direcció dels vehicles està correctament ajustat.
A més, s'han produït fortes caigudes als fabricants de xips i semiconductors a la Xina i Hong Kong dilluns, després dels nous controls a l'exportació publicats pels EUA divendres passat, entre els quals s'inclou una mesura per impedir l'accés de la Xina a determinats xips semiconductors fabricats a qualsevol part del món amb equips nord-americans.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,24% (92,42 dòlars) i el cru Brent cedeix un 0,31% (97,64 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,41% (0,9701 dòlars). A més, l'unça d'or baixa un 1,61% (1.681 dòlars) i el bitcoin cedeix un 0,56% (19.353 dòlars).