Wall Street obre la sessió d'aquest dimarts amb caigudes del 0,5% després del tancament baixista de dilluns. El Nasdaq va finalitzar a mínims dels dos últims anys, a causa de la correcció dels fabricants de xips, cosa que dona una idea de la fortalesa actual de les vendes.
- 44.296,51
- -
El pessimisme de Jamie Dimon, CEO i president de JP Morgan, no va contribuir a millorar el sentiment dels inversors. El directiu va anticipar una recessió als EUA "en sis o nou mesos" i va afegir que "pot anar de molt lleu a força dura i molt dependrà del que passi amb aquesta guerra. Així que crec que endevinar és difícil, cal estar preparat".
Segons Dimon, l'S&P 500 podria caure un altre 20% fàcilment des dels nivells actuals. A més, “el 20% següent seria molt més dolorós que el primer. JP Morgan s'està preparant i serem molt conservadors amb el nostre balanç", va afegir alhora que va aconsellar als inversors que facin el mateix.
LA CLAU, LA DADA D'INFLACIÓ
En aquest escenari, els inversors ja es preparen per conèixer la dada d'inflació del setembre als EUA, que es publicarà dijous i serà clau per al rumb de les borses. S'espera que la inflació subjacent continuï pujant, cosa que reforçarà el to agressiu de la Reserva Federal (Fed) en la lluita per controlar els preus.
El consens preveu que la dada general d'IPC caigui fins al 8,1% des del 8,3% d'agost en taxa interanual, però estima que la subjacent puja fins al 6,5% des del 6,3%.
Abans de l'IPC de dijous, dimecres es publicarà l'índex de preus de producció (IPP) del setembre als Estats Units. També en aquest cas s'espera una moderació a la taxa de creixement interanual de l'índex general, mentre que per a la subjacent es preveu que mantingui o superi el ritme de creixement de l'agost.
Aquestes dades mouran el mercat i tampoc no es pot descartar un rebot de curt termini, a causa de l'elevada sobrevenda que acumulen els índexs novaiorquesos a curt termini i de l'elevat pessimisme imperant.
EL BoE AMPLIA LA SEVA INTERVENCIÓ
Tot això mentre la incertesa segueix amb magnificència al mercat de bons. El Banc d'Anglaterra hi ha anunciat una altra intervenció, però no està aconseguint reduir el nerviosisme sobre els gilts britànics.
Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,93%, molt a prop ja del nivell psicològic del 4% que, si és superat, pot provocar un nou tram baixista per a la renda variable nord-americana.
RESULTATS I ALTRES MERCATS
A l'escena empresarial, els inversors es preparen per a una nova temporada de resultats empresarials, que començarà aquest divendres amb les xifres de JP Morgan, Citi, Wells Fargo i Morgan Stanley, entre altres entitats financeres.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2% (89,30 dòlars) i el cru Brent cedeix un 1,8% (94,43 dòlars). Per part seva, l'euro cotitza pla (0,97 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,12% (1.677 dòlars) i el bitcoin baixa un 0,6% (19.108 dòlars).