presidente-fed-jerome-powell-preparandose-comparecer-comision-bancaria-senado-eeuu-1-marzo
Yuri Gripas/Reuters

Wall Street obre la jornada d'aquest dijous amb més pèrdues després que negués Jerome Powell l'esperat pivot de la Fed, cosa que ja va provocar fortes vendes aquest dimecres al mercat nord-americà, després de la roda de premsa 'hawkish' (agressiva) del president del organisme.

  • 21.070,79
  • -0,17%

Recordem que els índexs novaiorquesos van tancar el mes d'octubre amb fortíssims guanys, i molt lluny dels mínims del 13 d'octubre passat, en descomptar un canvi de biaix monetari per part del banc central que no s'ha produït.

Almenys, no com ho havia descomptat el mercat. Perquè si bé, és cert que la Fed va anticipar que els interessos no pujaran al desembre a un ritme de 75 punts bàsics, com durant les darreres quatre reunions, també és veritat que Powell va assenyalar que els interessos poden pujar més enllà del 4,6% anticipat al setembre i romandre a nivells elevats durant més temps.

I aquest no era l'escenari central que havien descomptat els índexs, cosa que explica les fortes caigudes d'ahir i el to negatiu d'aquest dijous. Ja ho va dir Powell, la qüestió no és si els interessos pujaran 75 punts bàsics o 50 en la propera reunió, sinó fins on poden arribar a pujar i quant de temps caldrà mantenir-los a nivells restrictius per controlar una inflació "enganxosa", que amenaça amb 'atrinxerar-se' a l'economia nord-americana.

MÉS LENT, PERÒ MÉS LLUNY

Christian Scherrmann, economista dels EUA per a DWS, opina que "la Fed ha donat als mercats una pista del que esperaven, un probable alentiment de les pujades de tipus, però amb una gran advertència que agradarà menys: el pes de l'enduriment es podria prolongar durant molt de temps".

TD Securities assenyala que, atès que la tendència de la inflació subjacent continua per sobre de l'objectiu, el mercat laboral continua excessivament ajustat, així com les elevades expectatives d'inflació a curt termini, "el risc d'atrinxerament de la inflació augmenta".

Per això, consideren que "és probable que això provoqui que la inflació del proper any sigui més rígida del que s'esperava inicialment".

I afegeixen que "un Powell de línia dura va reconèixer aquest risc i la voluntat de la Fed d'abordar el problema. Per tant, ara estem canviant el nostre pronòstic de taxa terminal de 4,75-5,00% a 5,25-5,50%, amb no només un augment de 50 punts bàsics al desembre, sinó també un altre augment de taxes de 50 punts bàsics al febrer, seguit d'augments de 25 punts bàsics al març i al maig”.

Per tant, després del ral·li alcista des de mitjans d'octubre, provocat per l'esperança que la Fed fos menys agressiva a partir del desembre, les borses tornen a patir i probablement ho continuaran fent fins que les dades d'inflació es moderin de manera important o fins que el mercat laboral ofereixi senyals de desacceleració significativa. De moment, la Fed no està disposada a continuar encoratjant una recuperació sostinguda de les borses.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

Actualment, s'han publicat les dades d'atur setmanal que han caigut als Estats Units per primera vegada a finals d'octubre. La xifra ha registrat una mínima baixada fins a les 217.000, la setmana del 28 d'octubre, des de les 218.000 registrades durant els set dies previs (encara que la dada s'ha revisat a l'alça des de les 217.000), segons el Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha estat lleugerament inferior a les previsions del consens, que n'anticipaven 220.000.

Encara falten conèixer els indicadors d'activitat PMI i ISM del sector serveis d'octubre. A més, recordem que demà es publicarà l'Informe d'Ocupació d'octubre als Estats Units, que serà determinant per al final de la setmana.

A nivell empresarial, Elon Musk planeja acomiadar la meitat de la plantilla de Twitter, uns 3.700 treballadors, després de tancar la compra de la xarxa social per 44.000 milions de dòlars, segons ha publicat Bloomberg, citant fonts properes a l'assumpte.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,9% (88,29 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 1,4% (94,74 dòlars). L'euro es deprecia un 0,65% (0,9753 dòlars) i l'or perd un 1,8% (1.620 dòlars). Per part seva, el rendiment del bo nord-americà a deu anys repunta fins al 4,187%; i el bitcoin recula un 0,5% (20.173 dòlars).

Noticias relacionadas

contador