Wall Street rebota novament aquest dimarts, més d'un 1%, després del tancament alcista de dilluns, a causa del prudent optimisme d'Anthony Fauci, màxim responsable de la lluita contra la pandèmia als Estats Units, sobre la variant òmicron de la Covid-19.
- 42.840,26
- -
"No sembla que la variant òmicron sigui particularment greu, ja que el nombre d'hospitalitzacions no augmenta significativament. Com a resultat, va tornar la gana dels inversors per actius de més risc, cosa que va impulsar la pujada dels índexs borsaris", explica Naeem Aslam, analista d'AvaTrade.
Els valors associats al turisme i els viatges, com les aerolínies i les companyies de creuers, van ser els més alcistes de la jornada. Una tendència que continuarà aquest dimarts i que tornarà a acostar els índexs novaiorquesos fins a prop dels seus màxims històrics.
ÒMICRON NO CANVIA LES REGLES DEL JOC
Els experts de JP Morgan afegeixen que "no veiem que la volatilitat impulsada per la nova variant recent canviï les regles del joc", encara que afegeixen que "el mercat podria romandre ostatge dels girs fins que hi hagi visibilitat sobre la mortalitat i l'eficàcia de la vacuna contra la soca òmicron."
Així, consideren que "fins i tot a l'escenari advers, si resulta que la nova soca causa una mortalitat relativament alta i que les vacunes actuals no funcionen bé, veiem que això només endarrerirà futures alces del mercat, en lloc de cancel·lar-les". Per això, mantenen la seva "visió alcista" sobre les borses de cara al 2022.
Per la seva banda, Stéphane Monier, CEO de Lombard Odier, comenta que “la lliçó dels darrers 20 mesos és que les economies són cada vegada més resistents i capaces de gestionar els reptes de la pandèmia i recuperar-se'n. Les recents recuperacions del mercat així ho reflecteixen".
TENSIÓ A LA FRONTERA D'UCRANÏA
A l'escena geopolítica, Joe Biden i Vladimir Putin es reuniran aquest dimarts per videoconferència per tractar l'espinós assumpte d'Ucraïna. La intel·ligència nord-americana creu que Moscou es planteja envair el país i està disposada a imposar més sancions a Rússia.
D'altra banda, el govern nord-americà ha anunciat un boicot diplomàtic als Jocs Olímpics d'hivern, que se celebren a la Xina, a causa de la manca de respecte als drets humans per part del govern xinès.
INTEL ES DISPARA A BORSA
A nivell empresarial, Intel es dispara després d'anunciar que planeja treure a borsa la seva unitat de vehicles autònoms, Mobileye, a mitjans del 2022.
A més a més, Tesla es recupera després de rebre un consell positiu d'UBS. El banc suís preveu que serà un actor dominant a la indústria de l'automòbil i n'ha elevat el seu preu objectiu.
DADES D'INFLACIÓ I 'TAPERING' DE LA FED
A l'agenda econòmica, les dades d'importacions i exportacions de la Xina al novembre han superat els pronòstics del consens. A més, el Govern ha mostrat la seva disposició a donar suport a l'economia, cosa que ha estat ben rebut pels inversors i ha contrarestat els problemes que segueix patint la immobiliària Evergrande.
Als EUA, es publicaran els costos laborals i la productivitat del tercer trimestre, encara que els inversors tenen com a cites més destacades l'IPC nord-americà del novembre i la dada preliminar del desembre de la confiança del consumidor, elaborada per la Universitat de Michigan. Tot i que les dues referències no es coneixeran fins divendres que ve.
El consens espera que els preus segueixin pujant i que la taxa general d'inflació arribi al 6,8%, mentre que la taxa subjacent pujarà fins al 4,9%. Aquestes previsions, juntament amb les paraules pronunciades per Jerome Powell la setmana passada, han fet que el mercat anticipi que la Reserva Federal (Fed) accelerarà la retirada dels estímuls monetaris.
Així, s'espera que el banc central augmenti el ritme de laretallada de les compres mensuals d'actius fins als 30.000 milions de dòlars mensuals, des dels 15.000 milions actuals. Això permetria a la Fed, que es reuneix la setmana que ve, acabar el programa d'estímul quantitatiu a finals de març, per la qual cosa els futurs sobre els tipus d'interès atorguen un 50% de probabilitats que hi hagi una pujada dels interessos al maig.
L'Informe d'Ocupació del novembre als EUA va mostrar una creació d'ocupació molt per sota del que s'esperava, encara que els analistes de Danske Bank han afirmat que "la Fed seguirà endavant amb el pla per accelerar la reducció de les compres d'actius".
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas perllonga el fort rebot de dilluns i avança un 3%, fins als 71,56 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,22% i canvia a 1,1260 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,1%, fins als 1.781 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,443%.
Finalment, el bitcoin puja un 4,7%, fins als 51.448 dòlars, després de la gran caiguda registrada durant el cap de setmana fins a nivells dels 43.000 dòlars.