dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

Wall Street cotitza amb guanys aquest divendres després del tancament alcista de dijous i després de conèixer importants dades econòmiques. Això durant la darrera jornada d'un trimestre molt alcista per a la renda variable nord-americana, però els guanys dels quals estan concentrats en les grans tecnològiques. Cal destacar que la capitalització borsària d'Apple ha superat els 3 bilions de dòlars. És la primera vegada que una empresa cotitzada arriba a aquest valor.

  • 21.289,15
  • 0,85%

Abans de l'obertura, la dada més destacada ha estat el deflactor del consum privat subjacent del maig (PCE), la mesura favorita d'inflació de la Reserva Federal, que ha caigut, al seu índex general, fins al 3,8% després de tancar abril al 4,3%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, ha baixat fins al 4,6%, una dècima inferior al registre del mes anterior.

El banc central continua vigilant sobre la inflació subjacent. De fet, Jerome Powell ha reiterat aquesta setmana que no preveu que baixi fins a l'objectiu del 2% fins al 2025, cosa que justifica més pujades de tipus durant les properes reunions.

"Amb la inflació subjacent estancada a nivells encara elevats, és difícil que les borses trobin arguments per continuar pujant, sobretot després de les alces acumulades des del començament d'any", argumenten els experts de Bankinter.

Posteriorment, amb el mercat ja obert, es publicarà l'Índex de Confiança del consumidor de la Universitat de Michigan a finals de juny, que també inclou les expectatives d'inflació dels consumidors.

A l'escena empresarial, les accions de Nike cauen amb força després de comentar que les pujades de preus dels seus productes han tocat sostre per ara.

SALDO DEL PRIMER SEMESTRE

Els set grups tecnològics més importants del sector (Meta, Nvidia, Tesla, Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon), batejats ja com els set magnífics, han contribuït en un 88% al guany anual del 14,5% que registra l'S&P 500; i en un percentatge molt destacat a la pujada del 30% que ha enregistrat el Nasdaq. Per part seva, el Dow, amb menor ponderació de la tecnologia, només ha pujat un 2,94%.

Al mes de juny, sense comptar la sessió d'aquest divendres, l'S&P 500 ha guanyat un 5,18%, seguit pel Nasdaq (5,07%) i el Dow Jones (3,69%). Durant el trimestre, l'S&P ha pujat un 7%, el Nasdaq un 11,2% i el Dow un 2,5%.

VISIÓ DE MERCAT

Els experts de GVC Gaesco afirmen que "ens trobem davant d'uns múltiples exigents als índexs atesa la conjuntura monetària i podríem trobar-nos davant d'un ajust moderat de cara a la inactivitat estival de l'ordre del 5-6%".

"No obstant", afegeixen, "les nostres expectatives a mitjà/llarg termini, segueixen sent optimistes, contemplant uns preus dels inputs més moderats, caigudes en costos logístics, dilució de les friccions a les cadenes de subministrament, un menor endeutament i un progressiu canvi en política monetària".

Finalment, comenten que "crida l'atenció l'àmplia divergència produïda entre el comportament anual dels small caps i dels blue chips, que hauria de revertir davant d'un canvi d'escenari".

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, el Dow Jones ha donat un "bon senyal" després de superar els 34.000 punts, segons indica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"A curt termini, podríem veure com podria buscar cobrir el buit baixista que va deixar, fa unes sessions, als 34.299 punts. La resistència clau es troba una mica més amunt, als 34.712 punts. El seu comportament a aquest nivell de preus és clau. Si aconsegueix superar aquests nivells es confirmaria la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions i podríem acabar veient una tornada als màxims històrics dibuixats, al començament del 2022, als 36.934 punts", argumenta aquest expert.

"Per sota", afegeix, "el primer nivell de suport important es troba als 32.586 punts, darrer suport a la mitjana de 200 sessions".

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,5% (70,22 dòlars) i el Brent repunta un 0,7% (74,83 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,13% (1,0849 dòlars), i l'unça d'or cau un 0,3% (1.912 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,88% i el bitcoin avança un 0,8% (30.771 dòlars).

contador