Wall Street cau en aquests moments, entre el 0,2% i el 0,7%, després del fortíssim ral·li de les tres primeres sessions de la setmana. Encara que els guanys de dimecres van ser més moderats, l'S&P 500 és a l'entorn dels 4.700 punts i ja cotitza a menys de l'1% del seu anterior màxim històric, registrat el 22 de novembre passat.
- 43.444,99
- -
Per tant, continua imperant la tesi que comprar a les correccions és l'estratègia més rendible dels últims mesos. El temor inicial del mercat d'òmicron, la nova variant de la Covid, s'ha esvaït de moment, pel fet que els símptomes no són especialment greus i que la farmacèutica Pfizer han confirmat que una tercera dosi augmenta la immunització contra la nova soca.
DADA D'INFLACIÓ I TAPERING DE LA FED
A l'agenda econòmica, els inversors esperen la dada d'inflació als Estats Units corresponents al mes de novembre, i que es publicarà aquest divendres. El consens anticipa una pujada mensual del 0,7%, fins al 6,8% interanual, mentre que l'IPC subjacent, sense aliments ni energia, pujarà un 0,5% mensual, fins al 4,9% interanual.
Recordem que aquesta taxa d'inflació elevada, molt per sobre de l'objectiu de la Reserva Federal (Fed), obligarà el banc central a reduir de manera més ràpida les compres mensuals d'actius. Els analistes esperen que l'organisme anunciï la setmana que ve una acceleració del tapering fins a 30.000 milions de dòlars des dels actuals 15.000 milions.
Així, els futurs sobre els fons federals atorguen una probabilitat propera al 60% que la Fed pugi els tipus d'interès al mes de maig, ja que les pressions inflacionistes estan sent molt més persistents del que s'esperava.
En aquest sentit, Paul Singer, prestigiós gestor i fundador d'Elliott Management, ha alertat sobre l'excessiva confiança del mercat en la renda variable, perquè "la capacitat dels governs i els bancs centrals per protegir els preus dels actius d'una altra recessió mai no ha estat més limitada" a causa de la pujada de la inflació, que ha portat "al límit" la capacitat de les autoritats "per donar suport al preu dels actius".
A la Xina, l'IPC del novembre va pujar menys del que s'esperava en taxa interanual, fins al 2,3% davant del 2,5% previst. Tot i que els preus dels aliments frescos, especialment els vegetals, s'han arribat a disparar un 30,6%. També s'han conegut les dades de l'índex de preus de producció (IPP), que va pujar el 12,9%, per sobre del 12,4% esperat.
Als Estats Units, s'han publicat les dades d'atur setmanal, que ha tornat a marcar mínim des del 1969. Les peticions setmanals d'atur han caigut fins a les 184.000, enfront de les 215.000 previstes i les 227.000 de la dada consolidada de la setmana anterior.
"Els factors d'ajust estacional segueixen causant estralls a les dades, i les xifres de sol·licituds poden continuar sent volàtils durant la temporada de vacances", diuen els experts d'Oxford Economics, que calculen que l'indicador rondarà els nivells prepandèmics de 220.000, "suposant que la variant òmicron del coronavirus només tingui un impacte negatiu moderat a l'economia".
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, el regulador de Nou Mèxic ha rebutjat l'adquisició de PNM Resources acordada per Iberdrola a través de la seva filial als Estats Units, Avangrid.
A més, esment especial per a Apple, que segueix imparable a la borsa, on ha tornat a marcar un altre rècord històric aquest dijous, i la capitalització borsària del qual s'acosta als 3 bilions de dòlars.
D'altra banda, GameStop es desploma un 4% després que hagi reportat una pèrdua més gran en comparació de l'any anterior, revelant, a més, una citació de la SEC a l'agost relacionada amb la comercialització dels seus títols.
En altres mercats, el West Texas baixa un 0,79% fins als 71,79 dòlars el barril. A més, l'euro es deprecia un 0,31% i canvia a 1,1307 dòlars. I l'unça d'or baixa un 0,43%, fins als 1.777 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,494%. Finalment, el bitcoin baixa un 3,11%, fins als 49.138 dòlars.