wall street dl us usa stocks shares  dow jones s
Flickr (PD)

Wall Street puja aquest divendres després del rebot de les dues últimes jornades i malgrat les decebedores dades d'ocupació de setembre. Els EUA han creat menys llocs de treball que l'agost, quedant-se molt lluny de les previsions.

  • 44.736,57
  • -

En concret, tan sols s'han creat 194.000 llocs de treball nous, lluny dels 500.000 previstos pels analistes i per sota també de les xifres d'agost, quan es van crear 366.000. Pel que fa a la taxa d'atur, aquesta ha caigut al 4,8% des del 5,2%, xifra menor també a les estimacions, que la situaven al 5,1%.

Aquesta dada, sorprenentment baixa, s'explica per la reducció de la participació al mercat laboral, la taxa del qual s'ha retallat en un 0,1% fins al 61,6%. "La taxa d'atur va baixar perquè l'enquesta de llars va registrar un augment de 526.000 llocs de treball, xifra que suposa un descens de 800.000 persones segons el model de la Reserva Federal de Sant Lluís, però la població activa es va reduir en 183.000 persones", expliquen des de Pantheon Macroeconomics.

Des d'Oxford Economics titllen aquest informe de "decebedor", però esperen que "es produeixin nous avenços el 2022, ja que la situació de la Covid ha millorat, les escoles han reobert en gran mesura i les prestacions d'atur d'emergència han finalitzat".

Aquest indicador és clau per a les borses, ja que la Reserva Federal (Fed) va anticipar durant la seva última reunió que començarà el tapering (inici de la retallada de les seves compres mensuals d'actius, actualment en 120.000 milions de dòlars mensuals) durant la reunió de principis de novembre si les dades d'avui eren 'decents'.

"S'ha superat el llistó baix perquè la Fed anunciï el tapering. I, amb l'ajornament del sostre del deute fins al 3 de desembre, el camí està lliure per a un anunci durant la reunió de novembre del FOMC", creuen els analistes d'Oxford Economics.

Serà molt interessant observar la reacció del mercat de bons, que pot afectar directament el comportament del sector tecnològic. Recordem que, durant les últimes setmanes, la pujada en els rendiments del deute públic nord-americà ha llastat la valoració de les accions tecnològiques, tal com va succeir als mesos de març i abril.

A la Xina, dada positiva al sector serveis, que ha repuntat fins a 53,4 al setembre des de 46,7 a l'agost i ha superat àmpliament la previsió de consens de 50,7.

En un altre ordre de coses, el Congrés dels EUA ha aprovat estendre el finançament del Govern fins a principis de desembre, per la qual cosa aquesta incertesa ha quedat eliminada a curt termini.

Així, mentre la pandèmia de la Covid-19 sembla controlada, amb l'impacte de la variant delta cada vegada més reduït, els inversors estan ara més preocupats per la inflació i l'escalada dels preus de l'energia, que amenacen de provocar una crisi global i crear un entorn d'estagflació, amb alta inflació i baix creixement.

En qualsevol cas, les borses mundials es troben a prop de màxims històrics tot i la correcció en curs, que no és més que una caiguda normal després dels forts guanys acumulats aquest any. Així les coses, convé analitzar el comportament dels mercats a mitjà i llarg termini, ja que una visió a curt termini sovint impedeix veure la realitat de les borses en el seu conjunt.

Per anàlisi tècnica, el Nasdaq 100 aconsegueix rebotar, però José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, comenta que "si el rebot no va més enllà de la zona dels 14.860 punts aproximadament, es pot dir que estem davant d'una simple retirada temporal per després agafar embranzida a la baixa".

A nivell empresarial, Elon Musk, conseller delegat de Tesla, va anunciar aquest dijous que traslladarà la seu de la fabricant d'automòbils a Califòrnia des de Texas. "És difícil per a la gent permetre's cases (a l'àrea de la badia de San Francisco) i molta gent ha de venir de lluny" per treballar a la fàbrica i les oficines, va dir el directiu.

En altres mercats, el petroli West Texas repunta un 1,37%, fins als 79,37 dòlars; mentre l'euro s'aprecia un 0,07% i es canvia a 1,1558 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys segueix avançant fins a l'1,591%; i l'unça d'or repunta un 1,26%, fins als 1.781 dòlars. Finalment, el bitcoin puja un 0,83%, fins als 54.500 dòlars.

Noticias relacionadas

contador