Les compres es tornen a imposar a Wall Street després dels guanys de dilluns, fet que permet als índexs novaiorquesos estendre el seu gran rebot des dels mínims del 8 de març passat i acostar-se a màxims històrics.
- 21.070,79
- -0,17%
Les compres d'aquest dimarts estan motivades per l'avenç en les negociacions entre Rússia i Ucraïna durant la reunió que han mantingut les delegacions dels dos països a Turquia, i que han augmentat l'esperança d'aconseguir un alto el foc a curt termini, que permeti posar fi a la invasió russa.
En aquest sentit, el viceministre de Defensa rus, Aleksandr Fomin, ha anunciat la decisió de Rússia de reduir les seves accions militars a Kíiv i Txerníhiv, un extrem que l'Estat Major de la Defensa d'Ucraïna ha confirmat que ja s'està produint.
La delegació russa s'ha compromès a reduir significativament les "activitats militars a Kíev, a la ciutat de Txerníhiv i al nord d'Ucraïna", tal com ho ha avançat l'agència turca Anadolu. Per part seva, Ucraïna s'ha compromès a no entrar a l'OTAN a canvi d'obtenir garanties de seguretat de Moscou que siguin avalades pels EUA.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
ADVERTIMENTS DEL MERCAT DE BONS
Els inversors segueixen comprant malgrat les advertències que està llançant el mercat de bons sobre una futura recessió mundial.
La corba de rendiments dels bons del Tresor nord-americà a 5 i 10 s'ha invertit, ja que la TIR de la referència a 5 anys ha pujat fins al 2,6%, mentre que la TIR del 10 anys es troba al 2,5%.
Una altra referència molt seguida pels experts, i que ha anticipat les darreres recessions als EUA, és la relació entre el bo a 2 anys i el 10 anys. En aquest cas, la corba encara no s'ha invertit, ja que la TIR del 2 anys ha pujat fins al 2,41%, però encara no ha superat la del 10 anys.
Aquests moviments dels bons només es produeixen quan el mercat comença a entreveure una recessió econòmica a l'horitzó. I les caigudes quan els EUA entren en recessió ronden el 40%, en el cas de l'S&P 500, el principal indicador borsari nord-americà.
"El diferencial entre els tipus d'interès a 2 i 10 anys dels EUA ja és a prop de zero. Això deixa la corba de rendiment perillosament a prop de la inversió, cosa que sovint indica que s'acosta una recessió. La combinació de tipus d'interès en un augment ràpid i una economia en desacceleració en un moment d'augment dels preus de l'energia i els aliments no és un entorn ideal per a la renda variable", expliquen des de la gestora Edison.
Per als experts de Bank of America, les pujades actuals de les borses, que en el cas de l'S&P 500 es poden estendre fins als màxims històrics, suposen una clara oportunitat de venda de cara al segon trimestre. Segons la seva opinió, és molt més probable que l'S&P caigui per sota dels 4.000 punts al llarg del 2022, en lloc de continuar avançant cap als 5.000 punts.
ANÀLISI TÈCNICA
Per anàlisi tècnica, el Nasdaq 100 "ha confirmat, després de superar la resistència dels 14.340 punts, un doble sòl de llibre", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"No sabem si hi haurà o no un moviment en el Nasdaq 100 en forma de retrocés temporal al nou suport, abans resistència, dels 14.355 punts. Però si hi hagués, aquesta caiguda encaixaria absolutament dins dels paràmetres normals. I si finalment la figura de tornada es compleix, llavors cal esperar que el rally en curs l'acabi portant cap a nivells de preu propers als 15.750 punts, com a objectiu de pujada mínim teòric", afegeix aquest expert.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A nivell econòmic, la dada més rellevant de la setmana serà l'informe d'ocupació de divendres que ve als EUA. El consens anticipa la creació de 475.000 llocs de treball al març, i una pujada del 5,5% interanual al salari mitjà per hora treballada.
Tot i que la dada d'inflació PCE del febrer, que es publicarà dijous, pot moure més els mercats. La previsió és que l'indicador de preus seguit per la Fed repunti fins al 6,7% en taxa interanual; i que el PCE subjacent avanci fins al 5,5%.
En altres mercats, el barril West Texas s'enfonsa un 5,53% (100,03 dòlars), i el barril de cru Brent s'enfonsa un 5,45% (106,35 dòlars), estenent la caiguda de dilluns.
A més, l'euro s'aprecia un 1,40% (1,1132 dòlars), mentre l'unça d'or es deixa un 2,30% (1.899 dòlars).
Finalment, el bitcoin cau un 0,34% (47.859 dòlars); i la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins al 2,41%.