Wall Street cotitza mixt després de tancar dimecres amb forts guanys. Els inversors van decidir comprar malgrat el "dramàtic" canvi anunciat per la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) a la seva política monetària per contenir la inflació. La tecnologia és la més perjudicada, de moment, amb caigudes entre el 0,3% i el 0,5%.
- 20.740,78
- 0,36%
Tal com va informar Bolsamanía en el seu directe especial de l'esdeveniment, el banc central va complir les previsions més agressives dels experts, en duplicar el tapering fins als 30.000 milions de dòlars i anticipar tres pujades de tipus el 2022 i tres pujades més el 2023. Així, finalitzarà el programa de compra d'actius per lluitar contra la COVID al mes de març.
El banc central va retirar del seu comunicat la paraula 'transitòria' per referir-se a la inflació i va confirmar el que era un secret de domini públic al mercat: la pujada dels preus està sent molt més forta del que s'esperava als EUA, a causa dels estímuls aplicats per la Fed i el Govern per combatre la pandèmia.
"RISC REAL D'INFLACIÓ PERSISTENT"
Tal com va reconèixer el president, Jerome Powell, “crec que ara hi ha un risc real que la inflació sigui més persistent i això podria posar les expectatives d'inflació sota pressió. No és un risc alt en aquest moment, però ha augmentat. Això justifica, en part, el nostre moviment, que ens situa en una posició per fer front a aquest risc”.
"No crec que estiguem darrere del revolt. Ens hem posicionat per fer els passos que hàgim de fer i solucionar els problemes, incloent-hi l'alta inflació", va comentar el banquer central.
Qüestionat sobre quan apujarà tipus la Fed, Powell va assenyalar que "en el darrer cicle, hi va haver una gran separació entre el final de la compra d'actius i la primera pujada de tipus. Però la situació ara és molt diferent. L'economia està molt forta i la inflació molt alta, per això és apropiat apujar els tipus d'interès”.
La reacció dels inversors no s'ha fet esperar. Els futurs sobre els fons federals atorguen ja un 43% de probabilitats a una pujada de tipus a la reunió del 16 de març i un 63% a una pujada de tipus al maig.
"La realitat d'una inflació més gran finalment ha colpejat la Fed", expliquen els analistes de Berenberg. "Aquest és un pas benvingut a la direcció correcta, i aplaudim la transparència de la Fed en explicar el seu canvi dramàtic" en la seva política, afegeixen.
Tot i això, aquests experts dubten que aquest canvi de biaix monetari sigui suficient per contenir la inflació. "La història suggereix que les estimacions de la Fed dels augments de tipus seran insuficients per desaccelerar la demanda agregada prou per reduir la inflació.
L'economia i la inflació tenen molt d'impuls i les expectatives inflacionàries estan influint en el comportament de fixació de preus i salaris, creant un cicle de retroalimentació ascendent. Anticipem que la Fed eventualment haurà de pujar les taxes molt per sobre del que s'havia anticipat", conclouen.
DE MOMENT SEGUEIX L'OPTIMISME, PERÒ...
En qualsevol cas, la Fed encara mantindrà un alt grau d'acomodació monetària, ja que encara no s'ha plantejat començar a reduir la mida del balanç, que ha crescut fins a 8,6 bilions de dòlars actualment.
De moment, malgrat els dubtes sobre la inflació, les borses s'han pres amb optimisme el canvi de biaix de la Fed, encara que els analistes de Morgan Stanley consideren que hi haurà un ajustament de valoració i una correcció del mercat durant els propers mesos per reflectir el menor suport de l'organisme.
En aquest sentit, "és important assenyalar que les empreses que van obtenir millors resultats durant la sessió d'aquest dimecres van estar dominades per sectors defensius com la salut i les 'utilities', cosa que indica que els inversors són una mica cautelosos respecte a les perspectives futures", indica Naeem Aslam, analista d'AvaTrade.
DADES ECONÒMIQUES
Actualment, s'han publicat diverses referències destacades, com les dades setmanals d'atur i l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia.
Les peticions setmanals de desocupació tornen a pujar després del mínim marcat fa 7 dies. En concret, el Departament de Treball dels Estats Units ha registrat 206.000 sol·licituds. D'aquesta manera, l'atur setmanal s'incrementa des de 188.000 sol·licituds marcades fa set dies. També se situa per sobre de les previsions, que esperaven que l'indicador arribés a 195.000.
"El repunt de les reclamacions es deu a la reversió parcial de l'excepcional caiguda de la setmana passada, però la tendència a la baixa continua", expliquen els analistes de Pantheon Macreconomics. "La nostra opinió sobre les dades estacionals suggereix que les sol·licituds augmentaran les properes setmanes abans de tornar a caure per sota dels 200.000 a finals de gener", afegeixen.
D'altra banda, també s'han publicat els PMI manufacturer i serveis avançats per al mes de desembre. El primer, ha caigut al 57,8, per sota del que estava previst, s'estimava una pujada fins al 58,5, i de la dada anterior, 58,3.
"L'índex general segueix reflectint un greu deteriorament dels terminis de lliurament dels consums, ja que els terminis de lliurament més llargs dels proveïdors solen ser senyal d'un rendiment més gran del sector", afirmen els analistes d'IHS Markit.
Pel que fa al PMI de serveis, també ha retrocedit inesperadament. Els analistes calculaven que l'indicador arribaria al 58,7, per sobre del 58 marcat al novembre. Tot i això, s'ha quedat al 57,5.
"El repunt de l'activitat empresarial va continuar sent intens, tot i que es va alentir fins a un mínim de tres mesos, ja que les condicions de la demanda es van enfortir a finals d'any. El ritme de creixement de les noves empreses es va accelerar fins al més ràpid dels darrers cinc mesos", comenten els experts de l'entitat.
A més, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia ha caigut fins al 15,4%, la lectura més baixa de l'any. Aquesta gran reculada ha estat totalment inesperada, ja que les previsions del consens apuntaven que arribaria a 30 punts des dels 39 anteriors.
"Les trameses i les noves comandes van caure a les seves lectures més baixes el 2021, però, no obstant, han estat en general encoratjadors", indiquen els analistes d'Oxford Economics.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, Delta Air Lines puja un 1% després de projectar un benefici de 200 milions al quart trimestre de l'any, mentre que els pronòstics de consens preveien unes pèrdues trimestrals per a l'aerolínia.
En altres mercats, el barril de petroli West Texas puja un 0,87%, fins als 71,49 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,44% i canvia a 1,1335 dòlars. I l'unça d'or avança un 1,35%, fins als 1.788 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,428%. Finalment, el bitcoin cau un 1%, fins als 48.748 dòlars.