Wall Street cotitza mixt mentre els índexs nord-americans són a prop de màxims històrics. Els inversors es mostren immunes a la preocupació sobre la inflació, encara que segueixen de ben a prop la situació a Europa, on Àustria ha anunciat un nou confinament total per contenir el repunt de la Covid-19, mentre que l'estat alemany de Baviera ha tancat les activitats no essencials als districtes amb una incidència superior a 1.000 casos. En qualsevol cas, l'S&P 500 acumula una revaloració del 25% des de començament d'any, mentre que el Nasdaq avança un 24%.
- 42.706,56
- -
Sobre la inflació, François Rimeu, estrateg sènior de La Française AM, comenta que "la situació nord-americana es pot explicar de la manera següent: la inflació (als EUA al 6%) està vinculada principalment a una forta demanda i a un creixement real superior al potencial (es preveu que el país creixi al 4% el 2022), cosa que no correspon a un escenari d'estaflació".
"L'escenari més probable sembla que tant la inflació com el creixement es mantinguin elevats", augura aquest expert. "En aquest escenari, els bancs centrals haurien de retirar gradualment part del seu suport monetari, cosa que portaria a una pujada dels tipus (especialment als EUA) i a la continuació de la rotació sectorial que s'està produint als mercats de renda variable", conclou Rimeu.
Tot això a l'espera que Joe Biden anunciï els propers dies si reelegeix Jerome Powell per a un segon mandat com a president de la Fed, o si per contra es decanta per la governadora Lael Brainard, considerada encara més defensora d'una política monetària acomodatícia que el mateix Powell.
Tot i això, Brainard es percep com una mica més amenaçadora pel mercat, ja que és partidària d'una regulació bancària més estricta.
D'altra banda, els analistes de Goldman Sachs estimen que l'S&P 500 arribarà als 5.100 punts a finals del 2022, cosa que implica una rendibilitat del 10%, sumant els dividends esperats que repartiran les empreses que componen l'índex.
"En contra de la intuïció de molts inversors, el rendiment estel·lar que té fins ara l'índex no és una bona raó en si mateixa per esperar una rendibilitat feble de cara al proper any", argumenten.
A l'escena política, la Cambra dels Representants dels Estats Units ha aprovat per 220 vots a favor i 213 en contra el pla del president Joe Biden per ampliar la Seguretat Social, abordar el canvi climàtic i reescriure les polítiques fiscals. Ara arribarà al Senat, on el futur és incert en tenir majoria republicana. La presidenta de la Cambra dels Representants, Nancy Pelosi, ha unit els demòcrates díscols per aconseguir tirar-lo endavant.
A més, els Estats Units s'estan plantejant boicotejar diplomàticament els Jocs Olímpics d'hivern, que se celebren a Pequín, mentre creix la controvèrsia internacional per la desaparició de la tennista Peng Shuai, després de denunciar abusos sexuals per part d'un alt membre del Partit Comunista xinès.
A nivell empresarial, Farfetch s'enfonsa més d'un 10% després d'informar d'una pèrdua trimestral més baixa del que s'esperava i uns ingressos que no han assolit les expectatives del consens. La companyia ha actualitzat les previsions de cara a l'exercici complet, que seran més febles del que s'esperava.
Les notícies que arriben sobre el coronavirus a Europa s'estan traslladant al parquet novaiorquès. Les aerolínies, com American Airlines (-2%), United Airlines (-3%) i Delta Air Lines (-2%) tenen caigudes importants a la borsa. Altres valors del turisme, com Expedia (-2%) i Airbnb (-3%) també se'n ressenten.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,78%, fins als 77,60 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,52% i es canvia a 1,131 dòlars, després que Christine Lagarde hagi insistit en la política acomodatícia del BCE.
A més, l'unça d'or recula un 0,1%, fins als 1.859 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,531%, i el bitcoin baixa un 0,69%, fins als 57.689 dòlars.