ep plataforma petrolifera extraccion de petroleo prospecciones repsol hidrocarburo recursos gas
REPSOL - Archivo

Wall Street cotitza amb lleus pujades en tancar gairebé pla aquest dimarts i mentre l'S&P 500 i el Dow Jones cotitzen a un 1% dels seus màxims històrics. Els inversors centren la seva atenció en el preu del petroli, que ha marcat màxims de dos anys per la previsió d'un augment mundial de la demanda, a causa de la recuperació econòmica global.

  • 42.025,19
  • -

A més, la decisió de l'OPEP+ de seguir augmentant la producció de manera esglaonada durant els propers mesos va recolzar els preus de l''or negre', que pot arribar a superar els 80 dòlars aquest any, segons ha anticipat Goldman Sachs. Els futurs del barril West Texas avancen un 0,3%, fins gairebé als 68 dòlars.

A l'agenda econòmica, aquest dimecres es publicarà el Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed), que analitza l'evolució de l'economia nord-americana. I dijous coneixerem les dades sobre l'activitat al sector serveis, a més de l'informe d'ocupació de la consultora ADP, avançament de les dades oficials sobre atur que es publicaran divendres. Per l'informe ADP, s'espera la creació de 650.000 llocs de treball; i per la dada oficial s'anticipa 664.000 nous llocs de treball.

Durant la sessió anterior, les dades d'activitat manufacturera als EUA van confirmar una sòlida activitat al maig, ja que van avançar i es van mantenir per sobre dels 60 punts. "El sector manufacturer ha estat l'actor estrella de la recuperació i tots els indicis apunten a una sòlida ratxa de guanys en el futur. Els factors fonamentals positius, que inclouen una demanda interna sòlida, un estímul fiscal substancial i la recuperació de la demanda externa, mantindran les fàbriques produint béns a un ritme molt sòlid. Els colls d'ampolla de la cadena de subministrament i enviament limitaran, però no faran malbé, la seva expansió", assenyala Capital Economics.

A nivell geopolític, el viceprimer ministre de la Xina, Liu He, i la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, han parlat per primera vegada des que el president Joe Biden va assumir el càrrec. Els dos líders van conversar sobre l'economia i la cooperació entre les dues potències per resoldre les seves disputes comercials.

A l'escena empresarial, la SEC (Securities and Exchange Commission) ha amonestat Elon Musk per una sèrie de tuits sobre Tesla que van provocar forts moviments en la cotització del fabricant de cotxes elèctrics. El regulador no s'ha pronunciat encara sobre els tuits del cèlebre empresari que estan alterant la cotització de les criptodivises.

A més, Amazon ha fixat el seu prime day (dia dels descomptes) per als dies 21 i 22 de juny després d'haver suspès l'any passat per la pandèmia.

També és notícia la cadena de cinemes AMC. La companyia ha decidit premiar els seus accionistes amb una consumició de crispetes de mida gran a la seva primera visita per veure una pel·lícula en una sala de cinema AMC aquest estiu. La decisió es produeix després de disparar-se un 1.700% aquest any.

I set anys després d'escindir de LinkedIn, el desenvolupador de programari en el núvol confluent té previst sortir a borsa.

TEMORS INFLACIONISTES

De moment, els inversors han descomptat els temors inflacionistes que havien tenallat al mercat nord-americà durant les últimes setmanes. Malgrat que l'índex d'inflació PCE va superar els pronòstics, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta lleugerament fins a l'1,62%, però es manté per sota de l'1,75% que va arribar a registrar com a màxim anual.

"En general, a causa de la reacció de mercat a la publicació de PCE, les preocupacions dels inversors sobre la inflació poden haver estat exagerades, o potser ja se n'hagin descomptat", ha assenyalat Chris Hussey, estrateg de Goldman Sachs.

"Pot ser que s'estigui creant consens en el fet que la inflació que estem veient avui és una inflació 'bona', el tipus d'augment de preus que acompanya el creixement accelerat, no un error de política monetària", ha afegit Hussey.

En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,24% i es canvia a 1,2182 dòlars, mentre l'unça d'or baixa un 0,3%, fins als 1.899 dòlars. I la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,61%. Finalment, el bitcoin puja un 4%, fins als 37.400 dòlars.

Noticias relacionadas

contador