- -
- -
Wall Street continua rebotant impulsat per les pujades d'Apple, que ahir a la nit va publicar uns guanys per sobre del previst gràcies als majors ingressos de la seva història. De moment, l'optimisme empresarial li guanya el terreny al coronavirus xinès, com va succeir durant la jornada de dimarts, quan els índexs de Nova York van pujar un 1% (dilluns van caure més de l'1,5%). Fins al moment, el virus ha provocat la mort de 132 persones a la Xina i n'ha infectat a més de 6.000.
En el capítol de resultats, General Electric avança amb força després de publicar les seves xifres. Al Dow Jones, McDonald's ha guanyat més del que esperava el consens d'analistes, però les seves accions cotitzen planes.
Per la seva banda, Boeing repunta un 2% tot i reconèixer costos de gairebé 19.000 milions de dòlars per l'aterratge forçós del 737 Max i anunciar la seva primera pèrdua anual des de 1997.
De moment, els números conviden a l'optimisme. Un 25% d'empreses de l'S&P 500 ha rendit ja comptes davant el mercat i un 72% ha batut les expectatives, segons FactSet. Aquesta nit, presentaran Tesla, Facebook, i Microsoft.
REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL
Coronavirus i 'QE encoberta'. Seran els dos convidats inesperats que centrin l'atenció en la cita amb els mercats que tindrà aquest dimecres la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el seu president, Jay Powell. L'impacte potencial en el creixement que pot tenir aquesta nova epidèmia i les crítiques d'alguns experts per les compres mensuals d'actius que està realitzant l'organisme, qualificant-les com mers 'ajustos tècnics', són les dues principals qüestions que preocupen al mercat.
Un mercat que no anticipa en cap cas canvis en els tipus d'interès, ja que pràcticament tots els experts anticipen que la Fed reiteri el seu missatge que la política monetària actual, després dels tres retallades de tipus de 2019, és 'apropiada'. Recordem que els tipus actuals es troben en la forquilla de l'1,5%-1,75%, per sota de la taxa neutral calculada per l'organisme al 2,5%. Per tant, segueix sent acomodatícia, ja que impulsa el creixement econòmic.
Franck Dixmier, director global de renda fixa d'Allianz Global Investors, comenta que "els inversors esperen aclariments sobre les compres mensuals de les lletres del Tresor de la Fed, que es presenten com a 'tècniques', però que tenen una forta influència als mercats de valors". En la seva opinió, "la seva freqüència ara planteja preguntes".
L'AMENAÇA DEL CORONAVIRUS
Neil Wilson, analista de Markets.com, crida l'atenció sobre l'altre gran tema que interessa als mercats: el brot de pneumònia vírica (coronavirus) sorgit a la ciutat xinesa de Wuhan i que amenaça l'economia del gegant asiàtic.
"L'aparició del coronavirus a la Xina garantirà un cert grau de precaució en les perspectives de la Fed, mentre que hi ha poca pressió a l'alça sobre els preus per impulsar un canvi en la postura del banc central", afirma aquest expert.
Tot i la signatura de l'acord comercial entre els Estats Units i la Xina i l'acord sobre el Brexit, les perspectives per a l'economia global no han millorat substancialment des de la reunió de desembre, cosa que garanteix un "enfocament cautelós", segons aquest expert. "De fet", afegeix Wilson, "amb el brot del coronavirus, hi ha clars riscos a la baixa en cas que provoqui una disminució tant del consum com de la producció a la Xina durant el primer trimestre".
A altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,8%, fins als 53,51 dòlars, després de les caigudes dels últims dies per la previsió d'una menor demanda per part de la Xina, el major importador de petroli del món. I l'unça d'or cau un 0,5%, fins als 1.568 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,62% i la del bo a 2 anys baixa a l'1,43%. Finalment, l'euro es deprecia un 0,1% i es canvia als 1,1010 dòlars.