- I a l'espera de la decisió del SPD per ratificar la coalició amb Merkel a Alemanya
- Wall Street també ven pel temor que Trump desencadeni una guerra comercial
Nova jornada de fortes pèrdues per a l'IBEX 35, que ha caigut un 2,13%, fins a un nou mínim anual als 9.531,10 punts. Les vendes han estat generalitzades en totes les borses europees, ja que els inversors han decidit sortir del mercat fins a conèixer el resultat de les eleccions a Itàlia i la decisió final de l'SPD per ratificar la gran coalició de Govern amb Angela Merkel a Alemanya. El selectiu espanyol ha caigut fins a mínims d'un any (finals de febrer de 2017) després de perdre un 3% a la setmana.
- 11.473,90
- 0,33%
Per si això fos poc, Wall Street també baixa davant el temor que els aranzels de l'Administració Trump a l'alumini i l'acer deslliguin una guerra comercial a escala global.
"És probable que la mesura provoqui represàlies de la Unió Europea, Canadà i la Xina, cosa que significa que el risc d'una guerra comercial global que potencialment podria fer descarrilar la recuperació mundial ha augmentat considerablement amb l'anunci", adverteixen els analistes de Danske Bank al seu informe diari.
Els experts de Berenberg consideren "inoportuna" i "inadequada" la mesura de Trump. En la seva opinió, a l'actual escenari d'alta confiança dels consumidors i creixement als EUA i a nivell mundial, "els aranzels proposats representen una aproximació equivocada al comerç i el moment escollit és decididament pobre". La seva conclusió és que "l'Administració Trump seria sàvia si reconsiderés o retirés la proposta".
LES EMPRESES DE L'IBEX
A l'actualitat empresarial, els valors més baixistes de l'IBEX han estat Técnicas Reunidas (-4,3%), Siemens Gamesa (-4,12%) i Arcelor Mittal (-3,61%). El grup siderúrgic pot ser un dels afectats pels aranzels anunciats per Trump, segons ha descomptat el mercat.
Entre els grans valors, fortes caigudes per a Repsol (-3,45%) i CaixaBank (-3,17%), seguits d'Amadeus (-2,74%), Aena (-2,4%), Inditex (-2,32%), BBVA (-2,18%), Santander (-2,18%), Iberdrola (-2,11%), Gas Natural (-1,53%), Telefónica (-1,45%) i Endesa (-0,95%).
Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,34%, fins als 1,2310 dòlars. El 'bitllet verd', que feia una setmana que registrava pujades, alimentat per l'indubtable optimisme del president de la Fed, Jerome Powell, s'ha vist afectat per les mesures proteccionistes anunciades als EUA.
EL MISSATGE DE POWELL
Per la seva banda, el discurs de Jerome Powell -que aquest dijous va parlar davant el Senat nord-americà- tampoc va ajudar al fet que les borses ho fessin millor. El president de la Reserva Federal (Fed) va repetir el mateix plantejament de dimarts davant el Congrés i va tornar a centrar-se en la idea de la fortalesa de la recuperació econòmica, cosa que preocupa als inversors de cara que es produeixi un enduriment de la política monetària més ràpid del previst.
Powell va dir que, des del seu punt de vista, la caiguda dels bons (des de principis d'any) i la pujada dels seus rendiments es deu a una previsió de "major creixement econòmic, tant als EUA com a nivell global", i a l’"estimació que la inflació es dirigirà cap al nostre objectiu del 2%".
Amb tot, i després d’un febrer dolent a les borses, sembla que el març va a la mateixa direcció. En el cas concret de l'IBEX, els experts de 'Bolsamanía' parlen de la continuïtat de les caigudes amb objectiu als 9.250 punts. "No tenim figura de volta ni res que ens confirmi que hàgim construït un sòl de mercat", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía'.
Quant a les dades macro,a Espanya l'atur es va reduir en 6.280 persones al febrer. Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra, ha comparegut aquest divendres i ha demanat més regulació per a les divises.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX
"Tal com dèiem no fa moltes sessions el rebot fins als 9.900 punts encaixava a la perfecció dins del que és un retrocés temporal a la qual va ser, al seu moment, zona de suport, ara resistència. Des d'aquest moment i després de comprovar que no podíem amb els 9.900 punts deixàvem la porta oberta a la possibilitat de tornar als mínims anuals: als 9.580-9.600 punts. I aquest suport també se l'ha endut per endavant", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsmanía'.
"Per tant, rebots a part, tornem a donar continuïtat a l’impecable successió de màxims i mínims decreixents i per tant així no es puja. Arribats a aquest punt, no trobem ja cap suport fins a la zona dels 9.250 punts", afegeix aquest expert.
"Si ens fixem en aquest moment en el valor de més capitalització del nostre mercat, Santander, aquest cotitza en plena zona de suport, a la base del canal lateral-alcista dels últims mesos. És important que el suport dels 5,4 euros no es perfori si volem albergar l'esperança que, més aviat que tard, arribi un rebot de certa magnitud", conclou Rodríguez.