photo d archives d un panneau de wall street a new york aux etats unis 20240328155711

Wall Street conquista nous màxims aquest dijous amb el focus centrat totalment en la tecnologia, després del tancament d'ahir per la celebració del Juneteenth, dia en què es va commemorar la fi de l'esclavitud al país nord-americà.

  • 42.840,26
  • -

La renda variable dels Estats Units manté la tendència alcista de les últimes setmanes, propiciada en gran mesura pel bon moment de companyies tecnològiques com Apple i, sobretot, els valors associats a la intel·ligència artificial (IA). "El Nasdaq no dona cap senyal de debilitat", assegura César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

El màxim exponent d'aquest mercat alcista és, per a sorpresa de ningú, Nvidia. La companyia californiana segueix fent història i capitalitzant el 'boom' de la IA, cosa que l'ha portat a convertir-se en la companyia més valuosa del món després de superar un gegant de la talla de Microsoft.

LA IA REINA AL MERCAT

I és que els inversors continuen apostant pels pesos pesants de la IA. Des de començament d'any, Nvidia és a prop de triplicar el preu a la borsa després de pujar al voltant d'un 80% des del mes d'abril passat. "De moment no veiem ni el més mínim senyal de debilitat que ens faci pensar en una presa de beneficis", explica Nuez. L'auge de la companyia de Santa Clara s'ha estès a altres fabricants de xips com ara Broadcom, que ha pujat més d'un 60% el 2024.

"Potser sorprèn que continuem sostenint que Wall Street (és a dir, l'S&P 500) està tocant un tambor diferent del de Main Street (l'economia subjacent dels EUA)? Sens dubte, la influència de la IA generativa com a motor de creixement incremental continu està impregnant l'entorn de la renda variable dels Estats Units en aquest moment", assenyala el director d'estratègia de renda variable dels Estats Units de Citi, Scott Chronert.

Tot i això, altres estrategs com Richard Hunter, director de mercats d'Interactive Investor, mostren la seva preocupació per l'aparent manca d'amplitud al mercat. La borratxera borsària dels valors tecnològics sembla que està tapant parcialment xifres com les de les vendes al detall, que van créixer menys del previst al maig, mostrant clars signes d'alentiment de la despesa i d'una possible debilitat econòmica.

"El comportament més discret del Dow Jones ha agreujat la preocupació que els repunts recents de la renda variable s'hagin centrat exclusivament en els valors tecnològics de gran capitalització, en contraposició a una recuperació de base més àmplia", detalla. Segons Hunter, la imminent temporada d'informes semestrals, que començarà el mes que ve, hauria de proporcionar una idea millor de com ho estan fent les empreses i de com de sobrecomprats podrien estar alguns valors.

"El tema de la IA té un aire molt "dosmiler", però com sabem el mercat pot romandre irracional més temps del que vosaltres podeu romandre solvent. Arribarà el dia de la venjança, però és difícil interposar-se en el camí d'un tren a tota velocitat”, apunta Thomas Fitzpatrick, director gerent de R.J. O'Brien and Associates, en unes declaracions recollides per CNBC.

D'altra banda, Hunter assenyala que aquestes dades "revifaran" el debat sobre la probabilitat que la Reserva Federal (Fed) retalli els tipus d'interès, atesa la importància del consumidor per a la sort de l'economia nord-americana. En aquest sentit, els analistes d'Oxford Economics subratllen que aquestes dades indiquen que l'economia nord-americana "continua desaccelerant-se gradualment i ofereixen poc suport a la idea que l'economia està a punt de caure per un precipici".

"Amb les perspectives econòmiques benignes, la Reserva Federal seguirà centrada en les dades d'inflació entrants per jutjar el moment de la primera retallada de tipus i el camí a seguir. Esperem que els propers informes d'inflació proporcionin notícies més encoratjadores, cosa que creiem que aplanarà el camí perquè els funcionaris de la Reserva Federal comencin a assenyalar amb més fermesa que la primera retallada de tipus es produirà aviat. Segons la nostra opinió, que mantenim des de fa molt de temps, és que la primera retallada arribarà a la reunió de setembre", assenyalen.

MACRO I ALTRES MERCATS

A l'agenda d'aquest dijous han aparegut algunes referències importants per al mercat, com les dades de construcció d'habitatges, que s'han quedat per sota del que s'esperava, o les xifres de desocupació setmanals, que han caigut menys del que anticipava el consens d'analistes.

Així mateix, caldrà estar atents a la lectura que faci l'enquesta manufacturera de la Fed de Philadelphia i a les paraules de Neel Kashkari, president de la Fed de Minneapolis i un dels membres més durs ('hawkish') del banc central nord-americà. Les últimes setmanes, Kashkari ha subratllat que cal que els tipus d'interès es mantinguin a nivells elevats durant més temps abans de començar a retallar-los.

En altres mercats, el dòlar es deprecia enfront de l'euro (-0,17%, 1,0723 dòlars) després dels seus recents avenços enfront de la resta de divises. D'altra banda, el cru és mixt: el Brent puja fins als 85,87 dòlars i el WTI avança fins als 82,27 dòlars.

L'unça d'or està plana i cotitza als 2.353 dòlars, mentre que la plata es revalora un 2,3% i escala fins als 30,2 dòlars.

El bitcoin segueix alacaigut i intenta consolidar els 65.500 dòlars i l'ethereum busca reconquerir els 3.600 dòlars.

Finalment, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,292%.

contador