Wall Street cau lleugerament després dels màxims històrics marcats aquest dimecres pel Dow Jones i l'S&P 500. De fet, l'índex industrial ha tornat a marcar rècord a l'obertura d'aquest dijous, per sobre dels 35.500 punts. Tots dos s'han vist afavorits per l'aprovació al Senat del pla d'infraestructures que promou l'Administració Biden i per una dada d'inflació als EUA que es va mantenir en cotes altes al juliol, però va mostrar certa moderació respecte als mesos anteriors. Aquest dijous s'han donat a conèixer les dades d'atur setmanals i els preus de producció.
- 43.325,80
- -
En aquest escenari, els valors més associats al cicle econòmic es van comportar millor que els associats al creixement (sobretot la tecnologia) en descomptar els inversors que tenen millors previsions a curt i mitjà termini i el suport monetari de la Reserva Federal (Fed).
"L'IPC nord-americà podria haver tocat sostre. En termes pràctics, allunya la possibilitat d'una sobrereacció de la Fed retirant estímuls aquest mateix any i així ho va interpretar el mercat", expliquen els analistes de Bankinter.
Aquests analistes esperen que les borses es mantinguin a partir d'ara "anestesiades" fins que se celebri el simposi econòmic de Jackson Hole (26-28 agost), durant el qual la Fed acostuma a donar una guia als mercats de cara al nou curs econòmic.
"Les referències macro seran de segon nivell, la temporada de resultats ha acabat i els bancs centrals estaran absents fins a final de mes. L'important és que les borses consoliden els extraordinaris avenços de la primera meitat d'any", afegeixen des de Bankinter, gràcies entre altres coses a la "millor temporada de resultats de la història".
Al terreny dels preus, s'ha publicat l'índex de preus de la producció (IPP) de juliol als EUA, que ha pujat fins al 7,8% des del 7,3% anterior. Mentrestant, l'IPP excloent-ne el menjar i l'energia s'ha situat al 6,2, per sobre de les previsions i la dada previ, que va arribar al 5,6%.
"Les persistents interrupcions de la pandèmia seguiran obstaculitzant l'oferta fins a finals d'any, mantenint els preus de producció rígids i incitant a la Fed a iniciar la reducció de la QE a principis de 2022", indiquen des d'Oxford Economics sobre aquestes xifres.
També s'han conegut les dades d'atur setmanal, el nombre de peticions ha caigut a 375.000, en línia amb les previsions i per sota de la dada prèvia, 387.000. Aquest és un bon indicador de l'estat del mercat laboral nord-americà. Mentrestant, el nombre de sol·licituds inicials d'agost ha arribat a 396.250, des de les 394.500. El nombre de peticions contínues s'ha reduït a 2,9 milions acabada la setmana del 31 de juliol.
De moment, les borses mundials es mantenen immunes a l'avanç de la variant delta del coronavirus, que està provocant un augment de les restriccions, sobretot a Àsia. Alguns experts ja anticipen un menor creixement durant el quart trimestre, però de moment aquest factor no està afectant les valoracions borsàries.
A l'escena empresarial, Disney, el major conglomerat mundial d'entreteniment, serà protagonista en presentar els seus resultats trimestrals.
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,07%, fins als 69,18 dòlars. A més, l'euro es deprecia un 0,08% i es canvia a 1,1728 dòlars. I l'unça d'or cedeix un 0,18%, fins als 1.750 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,372%. Finalment, el bitcoin cau un 3,80%, fins als 44.615 dòlars.