Wall Street cau per tancar un juliol fort. De fet, mirant el que han fet els tres índexs durant l'últim mes tots han registrat guanys d'entre l'1% i el 2%. Tot això pel final d'una setmana plena de resultats entre els quals cal destacar els d'Amazon, que malgrat doblar els seus beneficis respecte a fa un any, cau amb ganes, i durant la qual s'ha donat a conèixer l'índex de preus de les despeses de consum personal, que ha pujat un 3,5%.
- 43.297,03
- -
"Durant les últimes setmanes hi ha hagut prou volatilitat i agitació de preus al mercat", assenyala Brian Belski, estrateg en cap d'inversions de BMO. "L'augment de les preocupacions sobre la variant delta i les seves possibles implicacions per a l'impuls de la reobertura semblava tenir un paper clau en l'acció dels preus, mentre que els temes màxims relacionats amb el creixement econòmic, els guanys i el suport a les polítiques també seguien sent una càrrega per al sentiment de risc", afegeix.
Els inversors també presten atenció a les dades macroeconòmiques. Aquest divendres s'ha publicat la dada de la inflació subjacent dels EUA, que ha pujat un 3,5% en taxa interanual al juny, percentatge que suposa la seva major alça des de 1991.
Aquest dijous també es va donar a conèixer la nova dada del producte interior brut (PIB) dels Estats Units, que ha estat una mica pitjor del que s'esperava, malgrat la qual cosa, s'ha situat en un creixement del 6,5% anual i un 1,6% respecte al primer trimestre.
"Ell que va suposar una sorpresa per als mercats, el creixement del PIB nord-americà del segon trimestre es va situar al 6,5%, molt per sota de les estimacions mitjanes de consens del 8,4%", comenta Ali Jaffari, de Validus Risk Management.
També s'ha conegut per part de Departament de Treball la nova xifra de peticions setmanals d'atur, que han caigut a 400.000 des de les 425.000 de fa set dies. Això suposa que les xifres han estat una mica pitjors del previst, que situaven la xifra en 380.000 peticions.
Des de Panteon Macroeconomics apunten que "el consens sobre les sol·licituds de subsidi d'atur sempre ha semblat massa ambiciós, atesos als problemes d'ajust estacional causats per les aturades anuals dels fabricants d'automòbils; ens sentim alleujats que la xifra no hagi estat més gran".
"Els ajustos estacionals parteixen de la base que cada any és un any mig, pel que fa al moment i l'abast de les aturades, però aquest any ha estat tot menys mig, gràcies en part a l'escassetat de xips. Les distorsions es dissiparan al proper mes i esperem que les sol·licituds tornin a caure a 375.000 o menys", afegeixen.
El mercat també presta atenció a la Reserva Federal (Fed) que aquest dimecres va confirmar que no canviarà, a curt termini, les seves polítiques monetàries. "Els sectors més perjudicats per la pandèmia han mostrat una millora, però no s'han recuperat del tot", deia la Fed al comunicat previ a la compareixença de Powell. D'aquesta manera, justificava deixar els tipus d'interès entre el 0,25% i el 0%.
Jerome Powell, el seu president, tampoc va avançar quan realitzarà el tapering, ja que en les seves paraules, una reducció de les ajudes a l'economia abans de temps pot ser contraproduent. "No hem arribat al progrés substancial que necessitem per reduir els estímuls", va dir davant les càmeres.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell empresarial, cal destacar els moviments que està patint Amazon. La plataforma s'està deixant més d'un 7% malgrat haver doblat els seus beneficis durant el segon trimestre i haver obtingut un creixement en els seus ingressos del 21% respecte a fa un any. També ha estat notícia per haver estat multada amb la major sanció de la història a la Unió Europea per haver infringit la norma de protecció de dades amb els seus usuaris.
Un altre dels noms propis de la sessió és Procter & Gamble, que puja amb ganes després de presentar uns guanys per sobre del previst.
Robinhood, la plataforma de trading, va debutar durant la sessió d'aquest dijous en borsa amb fortes caigudes del 8%, tancant per sota del seu preu inicial, que s'havia situat als 38 dòlars per acció. En aquests moments continua en vermell i per sota dels 34 dòlars per títol.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,12%, fins als 73,53 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,07% i es canvia a 1,1878 dòlars. I l'unça d'or cau un 0,45%, fins als 1.827 dòlars, mentre la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cedeix fins a l'1,244%. Finalment, el bitcoin baixa un 1,98%, fins als 38.815 dòlars.