ep archivo   march 20 2020   new york stock exchange on wall street
Natan Dvir - Archivo

Wall Street cau amb ganes, més d'un 1%, a causa de dos factors que estan afectant el mercat aquest dilluns. En primer lloc, el temor que la propagació d'òmicron, la nova variant de la Covid-19, provoqui noves restriccions a la mobilitat als Estats Units, tal com està passant a Europa. El segon, el bloqueig al pla Biden al Senat.

  • 19.808,58
  • 0,64%

Després de mostrar-se 'optimista' respecte a òmicron a principis del mes, quan va dir que les dades sobre la gravetat d'òmicron eren "encoratjadores", ara el principal responsable sanitari de Joe Biden, el doctor Anthony Fauci, reconeix que aquesta nova soca pot causar un rècord d'hospitalitzacions i morts als Estats Units.

"Per desgràcia, crec que això passarà. Veurem una tensió significativa en el sistema hospitalari d'algunes regions del país, particularment en aquelles àrees on es té un baix nivell de vacunació", ha declarat Fauci aquest diumenge a CNN.

La rapidesa amb què s'està propagant òmicron ja ha provocat el confinament d'Àustria en primer lloc i dels Països Baixos aquest cap de setmana a Europa. De moment, el Regne Unit es resisteix a imposar més restriccions abans de Nadal malgrat el rècord diari de contagis, i altres països com Espanya estan analitzant la situació. Tot i això, aquest renovat clima d'incertesa està provocant fortes caigudes a les borses europees.

BLOQUEIG AL PLA DE BIDEN

El segon factor negatiu que està afectant Wall Street és el bloqueig al pla de despesa social que promou l'Administració Biden, i que està valorat en 1,75 bilions de dòlars.

El senador demòcrata, Robert Manchin, ha dit aquest diumenge que s'oposaria al pla d'infraestructures 'Build Back Better' (BBB), cosa que a la pràctica suposa que no serà aprovat al Senat, ja que el seu vot és necessari per tirar endavant el projecte de llei.

Després d'aquesta notícia, els analistes de Goldman Sachs han retallat la previsió de creixement per als EUA el 2022 davant la perspectiva que aquest pla no sigui aprovat. El banc nord-americà ha rebaixat fins al 2% des del 3% la previsió de PIB per al primer trimestre, fins al 3% des del 3,5% l'estimació per al segon i al 2,75% des del 3% per al tercer.

RETIRADA D'ESTÍMULS DE LA FED

En aquest escenari, recordem que Wall Street ja va tancar amb fortes caigudes divendres passat, a causa del gir agressiu en la política monetària de la Reserva Federal (Fed), que suposarà menys suport monetari per a l'economia nord-americana durant els propers mesos.

El banc central va confirmar la setmana passada que el seu objectiu ara és contenir una inflació que ha deixat de ser transitòria per convertir-se en la principal preocupació. Per això, duplicarà el tapering per acabar el seu programa de compra d'actius al mes de març i va anticipar fins a tres pujades de tipus el proper any (el consens ja atorga un 60% de probabilitats a una primera pujada al mes de maig).

El president de la Fed, Jerome Powell, ha assenyalat que "ara hi ha un risc real que la inflació sigui més persistent i això podria posar les expectatives d'inflació sota pressió. No és un risc alt en aquest moment, però ha augmentat. I això justifica, en part, el nostre moviment, que ens situa en una posició per fer front a aquest risc”.

Analistes com els de Morgan Stanley creuen que aquest gir monetari de la Fed ajustarà a la baixa les valoracions borsàries per reflectir el menor suport del banc central.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Elon Musk ha assenyalat que pagarà uns 11.000 milions de dòlars en impostos, a causa de la venda massiva d'accions que ha realitzat per bescanviar els seus 'stock options' de Tesla.

D'altra banda, Novavax es beneficia de l'aprovació d'emergència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'una banda, i del vistiplau de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès), de l'altra. Puja gairebé un 5% a la borsa.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas cau un 4,18% fins als 67,90 dòlars, a causa de la previsió d'una menor demanda per l'expansió d'òmicron. A més, l'euro s'aprecia un 0,47% i canvia a 1,1292 dòlars. I l'unça d'or cau un 0,43%, fins als 1.797 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,387%. Finalment, el bitcoin baixa un 2,33%, fins als 45.718 dòlars.

Noticias relacionadas

contador