- L'OPEP acorda estendre les retallades de producció durant nou mesos més
- La Fed anticipa que pujarà els tipus al juny i començarà a reduir la mida del seu balanç
Wall Street continua amb la seva ratxa alcista. Els tres principals índexs de la Borsa de Nova York augmenten els seus guanys i pugen un 0,5% de mitjana, de manera que si segueixen així podria tancar la seva sisena jornada consecutiva en positiu. L'S&P 500 i el Nasdaq han marcat màxims històrics intradia als 2.416 punts i als 6.206 punts, respectivament.
- 6.751,50
- -
Una de les notícies del dia és que l'OPEP ha acordat una extensió de 9 mesos a la retallada de producció aprovat pel primer semestre de 2017. El preu del cru, que havia rebotat un 11% en descomptar aquest anunci, cau a prop de l'1% i compleix amb la vella dita borsari de 'comprar amb el rumor i vendre amb la notícia'. El petroli West Texas cau un 1,9%, fins als 50,30 dòlars.
A més, Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets, comenta que l'OPEP ha de reconèixer que els productors de petroli no convencional als EUA tenen un gran poder sobre el preu del cru, per la qual cosa han de buscar una estratègia comuna per influir d'una manera més rellevant sobre el preu de l’'or negre'.
En la seva opinió, si els inventaris de cru als EUA no es redueixen i els productors dels EUA segueixen augmentant la producció, el mercat reaccionarà de manera baixista sobre el petroli.
A més, la borsa s'ha vist animada davant la "substancial possibilitat" d'una pujada de tipus al juny. Els inversors segueixen analitzant les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). El document va mostrar que el banc central probablement augmentarà els tipus d'interès el proper 14 de juny i, a més, donarà a conèixer més detalls sobre els seus plans per començar a reduir la mida del seu balanç que ha 'engreixat' fins a 4,5 bilions de dòlars des de 2008 per fer front a la crisi financera.
La fórmula per reduir el balanç serà la que esperaven la major part dels analistes, a través de reduccions a la reinversió dels actius que van vencent. Per això, la Fed anirà establint cada mes les quantitats que s'han de deixar de reinvertir.
Des d'Oxford Economics, esperen una retallada del 50% a les reinversions de deute durant el primer any". La seva previsió és que el banc central comenci aquest procés" durant el quart trimestre del 2017", cosa que ajudarà a equilibrar els riscos financers i polítics.
En l'escena empresarial, les accions del Manchester United, que cotitzen a Wall Street, marquen màxims anuals als 17,7 dòlars, després que l'equip anglès hagi guanyat l'Europa League per 0-2 a l'Ajax d'Amsterdam. Les seves accions pugen un 1,73% fins als 17,65 dòlars. A més, la cadena detallista Sears es dispara un 16,6% després de superar previsions amb els seus resultats trimestrals.
A nivell econòmic, les peticions inicials de desocupació han repuntat lleugerament fins 234.000 des de 232.000. Una dada millor del que s'esperava, ja que el consens esperava una pujada fins 238.000. En qualsevol cas, aquest indicador es manté a mínims des de 1988 i es consolida per sota de 240.000, cosa que reforça la fortalesa del mercat laboral nord-americà. La mitjana mensual es troba a les 235.000, mínims des d'abril de 1973.
A nivell estratègic, el president Donald Trump assisteix aquest divendres a la reunió de l'OTAN que se celebra a Bèlgica, després de visitar, durant la seva gira internacional, l’Aràbia Saudita, Israel, Palestina i el Vaticà. Aquest cap de setmana, participarà a la cimera del G-7 que se celebra a Itàlia, per després tornar als EUA, on l'espera una gran pressió política per l'escàndol del 'Russiagate', els llaços amb Rússia de diversos dels seus col·laboradors que estan sent investigats.
Al mercat de divises, l'euro puja lleugerament un 0,03%, fins 1,1221 dòlars. La moneda europea es manté a prop de màxims anuals. A més, l'unça d'or puja un 0,22%, fins a l’1.259 dòlars, mentre la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja lleugerament fins al 2,253%.