- Els inversors, pendents dels resultats de les grans tecnològiques
- No s'esperen sorpreses durant la reunió de la Reserva Federal (Fed)
Vendes moderades en Wall Street després dels màxims històrics registrats per la renda variable nord-americana divendres passat.
- 43.222,60
- -
El Dow Jones avança un 7,7% aquest any i ha marcat 11 rècords històrics al mes de gener, mentre l'S&P 500 es revalora un 7,5% i el Nasdaq, un 8,7%, després de marcar 13 nous màxims el 2018. Aquest impressionant comportament fa preveure als experts que es produirà una correcció a curt termini, però de moment els inversors segueixen comprant accions.
La setmana arriba carregada de referències rellevants, com la reunió de la Reserva Federal (Fed) d'aquest dimecres. Serà l'última de Janet Yellen al capdavant del banc central més poderós del món, ja que a partir de la setmana que ve Jerome Powell serà el nou president de l'organisme. Per això, aquesta setmana no s'esperen novetats al comunicat de la Fed.
El llegat de Yellen al capdavant de l'entitat és de tan sols un mandat, però serà recordada, perquè ha sabut consolidar la recuperació econòmica dels EUA i posar en marxa una moderada retirada dels extraordinaris estímuls aplicats per combatre la crisi. Powell no ho tindrà fàcil, perquè l'economia es troba en l'última fase del seu cicle expansiu i, probablement, haurà de 'bregar' amb la propera recessió.
En aquest sentit, Andrew Wilson, conseller delegat de Goldman Sachs Asset Management, ha comentat que el major risc per als EUA el 2018 és l'"augment de la inflació" per sobre de les previsions del consens i de la pròpia Reserva Federal. Aquesta visió concorda amb un dels principals temors del mercat: un repunt dels preus que obliguen als bancs centrals, sobretot a la Fed, a endurir la seva política monetària més del que s'esperava.
Aquest dilluns, hem conegut que l'índex subjacent de preus de les despeses de consum personal (PCE subjacent), una de les mesures favorites de la Fed per calibrar la inflació, ha repuntat un 0,2% al desembre, per tancar 2017 a l'1,5%. Una dada que s'ha situat en línia amb les previsions.
TRUMP I L’OCUPACIÓ
Tot això sense oblidar que durant la setmana també hi haurà altres referències destacades, com el discurs de Donald Trump sobre l'Estat de la Nació (dimarts). El president ja ha llançat diversos missatges durant els últims dies, com la seva defensa dels EUA a les relacions comercials amb els seus socis o els comentaris sobre la seva preferència per un dòlar fort.
A més, aquest divendres es publicarà l'informe d'ocupació de gener als EUA. Després de les febles dades publicades al desembre, els inversors volen constatar si es va tractar només d'una debilitat transitòria o si per contra el mercat laboral dóna símptomes de flaquesa. No obstant això, el consens continua sent positiu i espera la creació de 175.000 llocs de treball.
RESULTATS DE LES FAMAG
A nivell empresarial, els grans grups tecnològics de Wall Street seran protagonistes perquè presentaran els seus resultats del quart trimestre. Facebook, Amazon, Microsoft, Apple i Google, conegudes com les FAMAG, guanyaran un 14% més que fa un any, fins als 114.000 milions de dòlars.
Facebook i Microsoft publicaran els seus comptes dimecres, després del tancament del mercat. I Amazon, Alphabet (matriu de Google) i Apple faran el mateix dijous, també després del toc de campana. Els inversors estaran pendents tant dels seus resultats com de les seves previsions per als propers trimestres.
Fins al moment, han publicat els seus resultats 133 companyies de l'S&P 500, que han elevat un 12,13% el seu benefici mitjà per acció, percentatge que supera l’11% anticipat pel consens. El 77% de les empreses ha superat les previsions.
Al Dow Jones, precisament Apple cau un 2,5% i lidera les vendes perquè el mercat tem que incompleixi estimacions amb les vendes de l'iPhone X. Caterpillar (-1,8%), Coca Cola (-1,5%) i Verizon (-1%) són altres dels valors més baixistes. En positiu, pocs valors: Goldman Sachs (+0,9%), Intel (+0,5%) i Cisco Systems són els més alcistes.
En altres notícies destacades, les accions de Dr Pepper Snaple, fabricant de 'Schweppes' i altres refrescos com '7Up', es disparen un 24% a Wall Street després de la seva venda a Keurig Green Mountain, empresa especialitzada en la fabricació de cafeteres i càpsules de cafè monodosi.
ALTRES MERCATS
Al mercat de divises, després de l'enorme volatilitat de la passada setmana, quan l'euro es va disparar fins a un nou màxim des de 2014 a 1,2536 dòlars, la monera europea continua depreciant-se i a hores d'ara cotitza als $1,2398 (-0,2%).
Milers Eakers, economista en cap de mercat de Centtrip, afirma que "el sentiment general negatiu del mercat està conduint l'actual comportament del dòlar. Fins que no canviï, la propensió de vendre dòlars continuarà i debilitarà encara més la moneda".
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,5%, fins a $65,80, mentre el cru Brent cedeix un 0,94%, fins a $69,86, després de marcar la setmana passada màxims des de desembre de 2014 als 71,28 dòlars.
I l'unça d'or també cau un 0,5%, fins a 1.350 dòlars, després de registrar màxims des de 2016 als 1.370 dòlars dijous passat. Finalment, al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,723%, màxims des de 2014.