wall street caidas portada

Wall Street amplia les seves caigudes i torna a desplomar-se més del 4,5% després de tancar la sessió del dimarts amb un rebot del 5%, en un escenari d'elevadíssima volatilitat i incertesa, provocada per l'expansió del coronavirus a Europa i els Estats Units. Recordem que, pel canvi d'hora als EUA, la borsa americana obre a les 14 hora espanyola i tanca a les 21 hores aquesta setmana i la següent.

  • 42.840,26
  • -

El nombre d'afectats pel coronavirus a tot el món ja supera els 100.000 i, només als EUA, ja hi ha més de 1.000 infectats. El temor a una recessió és cada vegada més real i els mercats ho comencen a descomptar.

El petroli es decanta novament per les dures caigudes i cedeix gairebé el 4% en el cas del West Texas, fins a 33,03 dòlars, després de desplomar-se un 24% dilluns passat i rebotar un 8% aquest dimarts.

Després de marcar mínims històrics en el 0,32% i repuntar fins al 0,57% aquest dilluns, el rendiment del bo USA a 10 anys cau fins al 0,71%. Per part seva, l'unça d'or repunta un 0,3%, fins a 1.665 dòlars; i l'euro s'aprecia un 0,5% i es canvia a 1,1334 dòlars.

Els bancs centrals s'afanyen cada cop més a prendre mesures contra el brot. L'últim a anunciar una rebaixa de tipus d'emergència ha estat el BoE (Bank of England). "Recomanem precaució als inversors, que siguin pacients mentre dura la volatilitat dels mercats", apunten els analistes de Baird.

"Necessitem un suport significatiu per a l'activitat econòmica, especialment per als petits negocis", suggereixen els experts de Ned Davis Research. El president dels EUA, Donald Trump, ha presentat un paquet de mesures al Congrés per a pal·liar els efectes del coronavirus.

La més significativa és una rebaixa a zero dels impostos en les nòmines durant 2020, un moviment que alguns experts han considerat electoralista, de cara a la seva reelecció a les presidencials de novembre.

Al front empresarial, el virus continua pressionant els valors més exposats, com les aerolínies, i Delta, American Airliens i JetBlue es deixen un 2% de mitjana.

La resposta negativa del mercat a la retallada de tipus d'emergència efectuat per la Reserva Federal (Fed) subratlla que els bancs centrals no són els actors clau de la crisi actual. El coronavirus "és un xoc d'oferta" i les mesures sanitàries i la política fiscal específica "són molt més importants que les monetàries" per contenir i mitigar l'impacte econòmic d'aquesta crisi, segons expliquen els analistes de Bank of America Securities (Boa Securities).

El coronavirus és, abans de res, un xoc d'oferta, que causa una interrupció dels viatges, el subministrament de mà d'obra i la producció. "També pot transformar-se en un xoc de demanda si els ingressos i la despesa cauen, però fins que no s'aturi el xoc d'oferta, l'estímul de la demanda no tindrà massa impacte", afirmen.

Així, el gran risc és que les empreses i famílies afectades tinguin dificultats financeres, cosa que pot multiplicar l'impacte negatiu, "però això també s'aborda millor amb una acció fiscal específica", expliquen. Per això, Bank of America Securities afirma que són necessàries mesures fiscals per part dels governs "val més tard que no pas mai".

ANÀLISI DEL DOW JONES

El Dow Jones "ha fulminat el suport clau dels 24.681 punts, i confirma la formació d'un 'pull back' cap a la mitjana abandonada de 200 sessions", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Aquesta figura és de continuació baixista, per la qual cosa sembla més que probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 21.712 punts, mínims de 2018", afegeix aquest expert.

Per a veure un senyal de fortalesa, hauríem d'esperar a un tancament per sobre dels 26.000 punts, preus un 9% per sobre" dels actuals, conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador