- Aràbia Saudita deté Alwaleed bin Talal, accionista destacat de Citigroup i Twitter
- Problemes per al secretari de Comerç Wilbur Ross pels 'paradise papers'
- Broadcom prepara una OPA de 100.000 milions de dòlars sobre el seu rival Qualcomm
Obertura plana sense tendència definida a Wall Street, després dels màxims històrics que van marcar passat divendres els tres principals índexs de la Borsa de Nova York. El Dow Jones va marcar un nou màxim històric per sobre dels 23.530 punts i puja un 19,1% el 2017, el Nasdaq va fer el mateix als 6.764 punts i es dispara un 25,7% aquest any i l'S&P 500 va registrar un nou rècord als 2.587 punts (puja un 15,6% a l'exercici).
- 43.268,94
- -
La setmana passada va estar carregada de referències, com els detalls de la reforma fiscal que impulsa l'Administració Trump, la nominació de Jerome Powell per ser el pròxim president de la Reserva Federal dels EUA (Fed) o l’Informe d'Ocupació d'octubre, que va mostrar una sòlida creació d'ocupació però va evidenciar que els salaris segueixen sense registrar pressions inflacionistes.
En qualsevol cas, el mercat va acollir amb optimisme la reforma fiscal, la nominació de Powell i les dades d'ocupació, i ja ha descomptat totalment que la Fed tornarà a pujar els tipus d'interès durant la reunió de desembre. A més, els resultats empresarials, especialment els del sector tecnològic, segueixen impulsant les valoracions borsàries.
PARADISE PAPERS I ARÀBIA SAUDITA
Si la setmana passada va tenir moltes referències, la setmana actual no es queda curta. En primer lloc, durant el cap de setmana la premsa internacional ha fet públics els anomenats 'paradise papers', que en el cas dels EUA afecten l'actual secretari de Comerç, Wilbur Ross. A més, Apple i Nike han estat assenyalades com a empreses que utilitzen els paradisos fiscals per eludir el pagament d'impostos.
A nivell geoestratègic, la purga política realitzada a l'Aràbia Saudita pel rei Mohamed bin Salman ha provocat un autèntic cataclisme al país, amb múltiples derivades. Com a mínim onze prínceps, quatre ministres i "desenes" d'exministres van ser arrestats aquest diumenge, entre ells el príncep Alwaleed bin Talal, conegut per ser un dels màxims accionistes individuals de Citigroup i Twitter.
Per si això fos poc, el conflicte polític entre l'Aràbia Saudita i l'Iran s'ha intensificat aquest cap de setmana, després d'un míssil disparat per extremistes iemenites cap a Riad, que va ser interceptat per les forces saudites. Aràbia Saudita ha classificat aquest succés com un 'acte de guerra de l'Iran', perquè subministra aquest armament als iemenites i els dóna suport logístic.
A l'actualitat econòmica, l'atenció del mercat no se centra en les dades, sinó en la intervenció pública que realitzarà William Dudley, després que s'hagi publicat que el president de la Fed de Nova York pot anunciar la seva marxa del banc central.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell corporatiu, continua la temporada de resultats del tercer trimestre. Les principals empreses aquesta setmana seran Snap, matriu de la xarxa social snapchat, i TripAdvisor (dimarts), Marriott i MGM (dimecres) i Walt Disney i Nvidia (dijous). Fins al moment, el benefici per acció (BPA) de les empreses que componen l'S&P 500 ha pujat de mitjana un 6%, per sobre del 3% esperat pel mercat.
A més, el fabricant de xips Broadcom prepara una oferta de compra sobre el seu rival Qualcomm, en una operació que estaria valorada en uns 100.000 milions de dòlars. L'OPA pot esdevenir un autèntic 'culebrot' si Qualcomm la rebutja per considerar-la oportunista.
Finalment, al mercat de divises, l'euro cau un 0,13% fins als 1,1595 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,5%, fins a 55,90 dòlars, mentre que el barril Brent avança un 0,6%, fins a 62,40 dòlars, i marca nous màxims anuals. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,2%, fins a 1.272 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau fins al 2,327%.