Wall Street torna de 1987. Els índexs nord-americans reboten un 3% després de viure el seu major crash des del 'dilluns negre' dels 80. El Dow Jones s'ha desplomat ja un 30% des del seu màxim històric, per la qual cosa ha entrat en el que es denomina 'bear market' (mercat baixista), després de liquidar el mercat alcista que va començar fa just 11 anys, al març de 2009. I el S&P 500 i el Nasdaq van fer el mateix aquest dijous, i acumulen una caiguda del 28% des dels màxims de mitjans de febrer.
- 41.938,45
- -
Noticia relacionada
Estamos ante la crisis bursátil más violenta de la historia: ¿Hasta dónde va a llegar?Les borses nord-americanes van arribar a reduir les seves pèrdues a mitjans de la sessió del dijous després de la injecció de liquiditat de la Fed. No obstant això, al final les mesures d'urgència de l'equip de Powell van ser insuficients per a sostenir els mercats.
"No tenim garanties, i les coses es poden tornar encara més lletges", avisen els analistes de Commonwealth Financial Network. "Si el nombre de casos continua pujant, el mal econòmic passarà d'erosionar la confiança a alguna cosa pitjor", afegeixen "Sens dubte, els inversors han de revisar la seva cartera i esbrinar si continuen estant tranquils amb els actuals nivells de risc", apunten els experts d'E-Trade.
LA VALORACIÓ DE GOLDMAN SACHS
Segons Peter Oppenheimer, cap d'estratègia global de renda variable de Goldman Sachs, l'actual mercat baixista està sent provocat pel coronavirus, "la qual cosa suggereix que el repunt als mercats d'accions serà ràpid".
L'escenari que contempla és una caiguda addicional del 10% durant tres mesos per al S&P 500, fins a 2.450 punts; i una recuperació posterior fins a 3.200 punts de cara a finals d'any, la qual cosa implicaria una pujada del 30% des del seu mínim previst. El principal indicador mundial ja s'ha enfonsat fins a 2.480 punts, assolint gairebé l'objectiu de caiguda de Goldman.
En altres mercats, el petroli West Texas rebota un 4%, fins a 32,81 dòlars, encara que va camí de tancar la seva setmana més baixista des de 1991. Per part seva, l'unça d'or cotitza plana a 1.590 dòlars i l'euro es devalua un 0,6% i es canvia a 1,1112 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 0,93% després de marcar dilluns passat un mínim històric en el 0,32%.