Wall Street incrementa les pèrdues fins a un 2% després de l'avís de Jerome Powell sobre l'abast de la crisi. El president de la Fed ha destacat que ens enfrontem a la "major recessió des de la Segona Guerra Mundial". La reobertura dels EUA continua també sembrant la polèmica i dividint el país i els mercats.
- 43.958,19
- -
Noticia relacionada
El mercado se la juega en la desescalada: se esperan rebrotes y las bolsas sufriránEl president de la Reserva Federal (Fed) ha qualificat l'actual recessió als Estats Units provocada pel coronavirus com "significativament la pitjor des de la Segona Guerra Mundial". Per això, ha demanat més estímuls fiscals per a mitigar l'impacte de la pandèmia.
"El suport fiscal addicional podria ser costós, però val la pena si ajuda a evitar danys econòmics a llarg termini i provoca una recuperació més forta. És un compromís per als nostres polítics, els qui exerceixen poders d'impostos i despeses", ha assenyalat en una teleconferència al Peterson Institute for International Economics.
Per a Powell, l'abast i la velocitat d'aquesta recessió no tenen precedents moderns. "Estem veient una forta disminució de l'activitat econòmica i de l'ocupació, i ja s'han esborrat els guanys laborals de l'última dècada. Des que la pandèmia va començar, fa només dos mesos, més de 20 milions de persones han perdut la feina", ha explicat.
Per això, encara que ha considerat que la resposta econòmica ha estat "oportuna i apropiada", ha afegit que "pot ser que no sigui el capítol final, atès que el camí a seguir és altament incert i està subjecte a riscos negatius significatius".
FAUCI TAMBÉ ALERTA
Mentrestant, la pandèmia continua assotant els EUA. Fins al moment, s'han comptabilitzat 1,37 milions de casos en territori americà i la xifra de morts arriba a 82.400, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.
Aquest dimarts va ser notícia la compareixença al Congrés de Anthony Fauci, el principal assessor de Donald Trump sobre el virus, qui va advertir sobre "el perill d'intentar obrir el país prematurament", tal com defensa Trump.
"Correm el risc de múltiples brots en tot el país. Això no sols resultarà en sofriment i mort innecessàries, sinó que en realitat ens retardarà a l'hora de tornar a la normalitat", va comentar Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 1%, fins a 25,50 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,4%, fins a 1.713 dòlars, mentre l'euro es revaloritza un 0,1% i es canvia a 1,0857 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 0,66% i l'Índex VIX de volatilitat cau un 3%, fins a 32 punts.
Finalment, recordem que la Borsa de Nova York va tancar aquest dimarts amb caigudes del 2% per un augment de les tensions comercials entre els EUA i la Xina. La notícia que Donald Trump va ordenar a un fons federal de pensions no invertir en accions xineses es va produir just quan l'S&P 500 intentava superar la resistència dels màxims d'abril, els 2.940 punts. A més, va truncar la ratxa alcista del Nasdaq, que cotitzava a menys del 5% dels seus màxims històrics, després d'encadenar una ratxa alcista de gairebé el 7% durant sis sessions consecutives.