- Els gestors consideren 'saludable' la caiguda del 10% des de màxims històrics
- Segons l'anàlisi tècnica, es tracta d'una caiguda puntual després de dos anys de pujades
El rebot superior a l'1% amb què ha començat la sessió Wall Street, després de la caiguda del 4% que va registrar aquest dijous la Borsa de Nova York, s'ha evaporat completament. En una setmana 'salvatge', la volatilitat dels índexs està sent la principal protagonista. Prova d'això és que el Dow Jones cau un 1,3% després d'haver repuntat el mateix percentatge en els primers minuts de negociació.
- 42.762,47
- -
El Dow Jones va caure un 4,15%, l'S&P 500, un 3,75% i el Nasdaq, un 3,90%, en el pitjor descens per l'índex tecnològic des de juny de 2016. Després dels màxims històrics marcats el 25 de gener, fa tan sols una setmana, els índexs de Nova York han corregit un 10%.
Encara que, a causa de la pujada vertical de les quatre primeres setmanes de gener, la pèrdua anual per al Dow i el S&P es redueix al 4,5%, i fins a l'2,5% per al Nasdaq. I en aquest escenari, els gestors d'actius recomanen analitzar les caigudes dels últims dies des d'una perspectiva de llarg termini.
EXPLOSIÓ DE LA VOLATILITAT
Segons Deutsche Asset Management, el fort començament d'any havia deixat "vulnerable" el mercat i el que s'ha produït és una "tornada a la normalitat". Aquests experts mantenen la seva visió "constructiva" a causa dels "sòlids fonamentals econòmics".
L'explosió de la volatilitat ha tret els inversors de la seva "zona de confort" i té "importants implicacions per a moltes estratègies d'inversió
En la seva opinió, "el que era inusual és que Wall Street no hagués corregit més del 5% durant més de 400 dies", un rècord que havia superat els 396 dies registrats el 1996.
Això explica, a més, la "virulència" de la correcció. Sobre l'explosió de la volatilitat, afirmen que la volatilitat ha tret els inversors de la seva "zona de confort" i que té "importants implicacions per a moltes estratègies d'inversió". Segons aquests analistes, els moviments del mercat es deuen a reposicionament de les carteres i a "vendes forçades" de certes estratègies de trading, com les vendes en curt d'opcions sobre la volatilitat i les estratègies basades en 'momentum'. En aquest escenari, estan aprofitant per "augmentar determinades posicions en accions i bons".
BONS I INFLACIÓ
El seu consell és no reaccionar de manera exagerada a un augment de les expectatives d'inflació. La seva previsió és que la inflació subjacent als EUA durant 2018 repunti lleugerament fins a l’1,8% des de l’1,7% el 2017; i que la Fed apugi els interessos tres vegades aquest any. "Seguim constructius sobre la majoria de mercats d'accions i no esperem que la rendibilitat dels bons segueixi pujant com fins ara", afirmen. La seva estimació és que la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys no superi el 3% "a final d'any". A hores d'ara, el rendiment del bo a 10 anys repunta fins al 2,858%.
Tot i això, reconeixen que 2018 "serà més turbulent" que els últims anys, ja que els inversors han descomptat que l'economia nord-americana creixerà més del que s'esperava i pot "reescalfar-se". A més, destaquen que la pujada del rendiment del bo a 2 anys per sobre del 2% fa que els inversors tinguin més alternatives per invertir, ja que aquest actiu supera la rendibilitat mitjana per dividend de l'S&P 500. La seva conclusió és que aquest tipus de correccions representen "oportunitats de compra" per als inversors.
Sobre la inflació, dimecres que ve es publicarà l'evolució dels preus als EUA durant al mes de gener. El consens espera que els preus pugin un 0,3% i que la taxa interanual es mantingui al 2,1%. Pel que fa a la inflació subjacent, sense aliments ni energia, l'estimació és una pujada mensual del 0,3% i una taxa interanual que es mantingui a l'1,8%. El mercat es fixa sobretot en aquest últim indicador, considerat més fiable, i que ja va sorprendre lleugerament a l'alça al desembre.
ANÀLISI TÈCNICA DEL NASDAQ 100
Per analitzar el comportament del mercat, en moments d'incertesa com l'actual també és molt necessari l'anàlisi tècnica, que mesura el comportament dels índexs borsaris mitjançant els seus gràfics temporals. Sobre el Nasdaq 100, César Nuez, analista de 'Bolsamanía', comenta que "tot i la violència de les últimes caigudes, cal tenir present que, de moment, estem només davant d'una correcció puntual i que en cap cas estem davant un canvi de tendència".
"Per a les properes jornades", afegeix aquest expert, "el més normal és que acabem veient una extensió dels descensos fins al voltant dels 6.000 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions". El Nasdaq 100 cotitza als 6.300 punts, gairebé un 5% per sobre d'aquest nivell.
"Cal recordar que el selectiu nord-americà feia gairebé dos anys que registrava pujades ininterrompudes i que és sa que es prengui un respir, si bé els alts nivells de sobrecompra acumulats han propiciat que aquesta parada al camí sigui tan brusca", conclou aquest expert.
EMPRESES I ECONOMIA
A nivell corporatiu, les empreses de transport FedEx i UPS cauen en borsa després de l'anunci de l'entrada d'Amazon en la distribució a particulars. El servei portarà el nom de 'Shipping with Amazon' i començarà inicialment a Los Angeles.
D'altra banda, el fabricant de xips Qualcomm ha rebutjat l'oferta de compra millorada llançada pel seu rival, Broadcom, valorada en 121.000 milions de dòlars.
I a l'escena econòmica, el Govern dels EUA ha evitat el seu tancament per falta de finançament gràcies al projecte pressupostari aprovat pel Congrés.
ALTRES MERCATS
Al mercat de divises, després de marcar el 25 de gener màxims des de 2014 als 1,2536 dòlars, l'euro s'aprecia un 0,06%, fins a $1,2256. El mercat de divises s'ha mostrat força contingut durant els últims dies, en comparació amb l'agitació que va registrar fa dues setmanes.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 1,1%, fins a $60,46, mentre el cru Brent cedeix un 0,8%, fins a $64,29. Des que va marcar màxims des de desembre de 2014 el passat 25 de gener als 71,28 dòlars, el petroli Brent ha corregit un 10%, el mateix percentatge que la Borsa de Nova York. Finalment, l'unça d'or cau un 0,17%, fins als 1.316 dòlars.